Постигнато е принципно споразумение за прекратяване на огъня в Либия, съобщи РИА „Новости“. То ще бъде подписано в Москва между Правителството на националното съгласие и Либийската национална армия, но все още не е финализирано. Споразумението предвижда взаимно изтегляне на войските, прекратяване на огъня под контрола на Русия и егидата на ООН и прекратяване прехвърлянето на турски войски в Либия.

По информация на медиите, Русия ще контролира прекратяването на огъня и ще изпрати в Либия делегация за наблюдение на този процес. Турция трябва да прекрати изпращането на свои военни в Триполи, а ООН ще осъществява международния контрол по спазване на постигнатите договорености за прекратяването на огъня. В рамките на примирието двете страни ще се върнат без каквито и да е условия на своите позиции. От съобщението не става ясно дали под това се разбира, че армията на маршал Хафтар задържа завоюваните селища, след които е и град Сирт.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров в умерен тон заяви, че разговорите в понеделник за споразумение за прекратяване на огъня между враждуващите страни в Либия, продължили около седем часа, са постигнали „известен напредък“, но Халифа Хафтар, който е показал благоразположение към споразумението, е поискал повече време за проучване на документа.

„Има известен напредък след разговорите в Москва“, каза Лавров и добави, че председателят на либийския парламент в тобрук Агила Салех и Хафтар „поискаха още малко време до сутринта, за да вземат решение за подписване“ на документа за прекратяване на огъня.

Двамата трябва да вземат решение до вторник сутринта.

Сражаващите се в конфликта трябва да се съгласят да разрешат проблема изключително по мирен път и посредством разделяне на пълномощията и задачите между Правителството на националното съгласие, парламента в източната част на страната и командващия армията Халифа Хафтар. Либийската национална армия ще бъде натоварена с борбата срещу тероризма и терористичните организации, която ще се координира от ръководителя на Правителството на националното съгласие.

Документът предвижда контрол на морските и сухопътните граници, като на армията се възлага да обезпечава сигурността на нефтените и газовите находища.

„Германия приветства споразумението за прекратяване на огъня, резултат от усилията на президентите на Русия и Турция“, заяви говорителят на федералното министерство на външните работи Щефан Зайберт.

Ако влизането му в сила се потвърди, това ще даде основание за провеждането на предвидената конференция по Либия в Берлин, дата за която ще бъде обявена допълнително.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!