чаят от коприва

В днешно време хората пият чай по много причини, включително неговия вкус, стимулиращи или успокояващи свойства и ползи за здравето. Един популярен билков чай ​​е този от коприва.

Листата, стъблото или коренът от копривата могат да бъдат смачкани и направени на прах, тинктури, кремове, чайове и др. Хората го използват от векове като билковo лекарствo, но и съвременните изследвания също подкрепят много от потенциалните ползи за здравето от копривата и чая от коприва.

От Healthline посочват четири ползи за здравето от копривата:

  1. Здрави пикочни канали

Копривата може да помогне за изхвърлянето на вредни бактерии от пикочните канали. Това може да бъде от полза за хора, които имат заболявания на уринарния тракт, като доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). ДПХ причинява увеличена простатна жлеза при мъжете. Това може да причини болка или други проблеми при уриниране.

Според едно проучване от 2013 г. мъжете с ДПХ, които са приемали екстракт от коприва, са имали по-малко клинични симптоми от тези, които не са го направили.

Копривата може също да подпомогне действието на всички лекарства, които приемате за инфекции или състояния, свързани с пикочните пътища. Важно е обаче първо да се консултирате със своя лекар за всички възможни взаимодействия между билките и лекарствата, които приемате.

  1. Артрит и болка

Копривата в миналото се е използвала за лечение на болка и болки в мускулите, особено свързани с артрит. Фондацията за артрит казва, че чаят от коприва може също да намали възпалението и болката, причинени от артроза.

  1. Балансиране на нивата на кръвната захар

Копривата показва някои обещаващи ефекти върху нивата на глюкозата в кръвта. Може да помогне на панкреаса да произведе или освободи повече инсулин, хормонът, който понижава кръвната захар.

В проучване от 2013 г. става ясно, че екстрактът от листа на коприва понижава кръвната захар и A1C при хора с диабет тип 2, които приемат инсулин, както и лекарства за диабет перорално.

  1. Силата на полифенолите

Копривата има високо съдържание на растителни химикали, наречени полифеноли. Преглед на изследванията върху полифенолите предполага, че тези мощни съединения могат да играят роля в профилактиката и контрола на хронични заболявания, свързани с възпаление, като диабет, затлъстяване, рак и сърдечни заболявания.

По-специално, полифенолите от екстракта от коприва са показали някои вълнуващи възможности за лечение на рак на гърдата и рак на простатата. Растения като коприва също съдържат мощни антиоксиданти, които са вещества, които предпазват тялото от стареене и увреждане на клетките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!