Владимир Тенев

35-годишният Владимир Тенев, по-познат като Влад Тенев е съосновател и съизпълнителен директор на „Robinhood”, бързо развиващ се онлайн брокер. Освен това със своето състояние от около 1 милиард долара той се нарежда на първо място по богатство сред всички българи.

През последните седмици името му се свързва със срива на Уолстрийт, предизвикан от фурора с акциите на GameStop. В сряда, 17 февруари, обаче стана ясно, че Влад попада в класацията на TIME за 100-те най-влиятелни хора на планетата.

Кой е Владимир Тенев?

Влад Тенев е роден във Варна, България, а родителите му, които работят за Световната банка, мигрират в САЩ, когато той е на пет години, пишат от „The US Sun„.

Съоснователите на „Robinhood” Владимир Тенев и индиецът Байджу Бхат се срещат в университета в Станфорд, където са съквартиранти и състуденти.

Тенев завършва математика в Станфорд, след което продължава образованието си в Калифорнийския университет, но прекъсва докторантурата си по математика, за да създаде фирма с Бхат.

В биографията им за „Robinhood” се казва: „След като завършват, те заминават за Ню Йорк и основават две финансови компании, продавайки собствен софтуер за търговия с хедж фондове.

„Там те откриват, че големите фирми от Уолстрийт не плащат почти нищо за търговия с акции, докато повечето американци плащат комисионна за всяка една отделна сделка.

„Затова те решават да променят това и се връщат обратно в Калифорния, за да изградят финансов продукт, който да даде възможност на всички – не само на богатите – да имат достъп до финансовите пазари.“

Името на компанията си те заимстват от Робин Худ, легендарния герой от средновековните английски балади, който краде от богатите, за да дава на бедните.

На 28-годишна възраст Тенев е поставен в списъка на Forbes „30 под 30” за финанси и в списъка на Fortune 40 под 40.

Forbes пише, че „от стартирането си, моделът на „Robinhood”, който не изисква комисионна е революционизирал брокерската индустрия“.

Владимир Тенев е женен и има едно дете. Съпругата му е Селина Тенев, която е посещавала Медицинския факултет на Станфордския университет за четири години, като постдокторант. Според Gulf News нейният профил в LinkedIn показва, че тя е съосновател на компания, предоставяща спешна помощ при поискване, Call9. Двамата имат дъщеря – Нора.

Защо инвеститорите обвиняват „Robinhood” за сътресението на Уолстрийт от януари?

Светлината на медийния прожектор беше насочена към „Robinhood”, след като фирмата забрани на инвеститорите на дребно да купуват акции на GameStop.

През януари акциите на GameStop скочиха с над 1600% за месец с помощта на обикновени хора. Чрез платформата Reddit те координираха действията си и започнаха да изкупуват акциите на фирмата с цел да повишат стойността им. Така предизвикаха загубата на огромни суми пари от страна на хедж фондовете на Уолстрийт.

Преди това хедж фондовете използваха акциите на GameStop и други компании, повлияни негативно от кризата. Целта: да печелят пари от така наречените къси позиции.

„Robinhood” на 28 януари 2021 г. постави ограничения за търговията на клиентите си и дори продаде някои акции без предизвестие, след като акциите за GameStop, AMC и други компании повишиха стойността си многократно.

Същия ден Илън Мъск интервюира Тенев за сътресенията в GameStop и Reddit.

В интервюто си с Влад Тенев Илън Мъск го попита: „Какво се случи миналата седмица? Защо хората не могат да закупят акциите на GameStop? Хората искат отговор и искат да знаят подробностите и истината.“

Тенев отговори, че „Robinhood” временно е спрял търговията с тях, за да отговори на изискванията на регулаторния капитал.

Представителят на Демократическата партия Максин Уотърс, която председателства комисията, и други демократи от Камарата на парламента обещаха разследване. Дали хедж фондовете на Уолстрийт са участвали в решението на „Robinhood” да спре да търгува.

Тенев написа в USA Today:

„Изградихме „Robinhood”, за да осигурим достъп до инвестиции за всички. И със сигурност не беше, защото се опитвахме да помогнем на хедж фондовете.“

Пишейки за драматичната седмица на Уолстрийт, Тенев каза: „За броени дни изискванията ни за депозит, определени от клиринговата къща, свързани с акции, се увеличиха десетократно. Именно те ни накараха да въведем временни ограничения за закупуване на малък брой ценни книжа. За тях клиринговите къщи бяха повишили изискванията си за депозит.”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук