Украинската електроцентрала Чернобил винаги е била изключително любопитна тема. Но и заради това около нея са се зародили стотици конспиративни теории.

Инцидентът в Чернобил се случва на 26 април 1986г. Бедствие, което светът никога не е виждал. При инцидента има много загинали, а други остават да се мъчат сред отломките.

Радиацията от аварията е измерена по всички краища на света. Запасите от вода са замърсени, а десетки хиляди цивилни са евакуирани.

Ето някои от конспиративните теории, свързани с Чернобил.

№1 Хуманоидно същество

Има теории, че в района около Чернобил се е появило ужасяващо хуманоидно същество с червени очи и крила. Работниците в района я нарекли Черната птица на Чернобил.

Чернобил

Хората се страхували от този феномен, сънували кошмари и прочее. Оттогава изследователите предполагат, че това просто е черен щъркел, застрашен вид, роден в Южна Евразия. Физическото описание, дадено от свидетелите обаче не съвпада с това на черен щъркел. Смята се, че Черната птица предвещавала смърт.

№2 Библейско предсказание

В Откровението на Йоан 8:10-11 пише:

„Затръби и третият Ангел, и от небето падна голяма звезда, горяща като светило, и падна върху третата част на реките и върху водните извори; и името на тая звезда е пелин; и третата част от водите стана на пелин, и много човеци умряха от водите, понеже се бяха вгорчили.”

Чернобил

Предсказала ли е Библията катастрофата в Чернобил? Пожарите в четвъртия реактор били оприличени на факел от пожарникарите. Смята се, че „третата тръба” се отнася до самата авария и водата е станала горчива заради радиацията.

Ангел с тромпет, притиснат до устните, стои близо до Чернобил. Скулптурата, създадена от украинския художник Анатолий Хайдамака, е почит към смелите пожарникари и за всички, загинали в централата.

№3 Островът на безсмъртието

Комуната на остров Гавдос в Гърция е създадена от руски учени и оцелели от Чернобил. Откъснати от външния свят, групата изглежда си е самодостатъчна.

Основателят на комуната е Андрей. Той бил изложен на големи количества радиация след доброволното му пътуване до Чернобил, малко след взрива. Посъветвали го да отиде да се лекува в клиника в Москва.

Чернобил

Той обаче знаел, че никое хапче няма да го спаси, затова решил да се установи в малко село и да изживее остатъка от живота си на спокойствие. Станал фермер. Но скоро започнал да злоупотребява с алкохола, твърдейки, че водката му е помогнала да пречисти тялото си.

Андрей и още няколко руски учени, също оцелели след Чернобил, решават да се заселят на този остров. Хората ги наричат „безсмъртните”. Сред основателите на комуната има и психоаналитици и ракетни инженери. Работата им на острова е мистериозна, но от далеч се вижда, че са построили нещо като лаборатория. Една от сградите е зелена пирамида.

Всички жителите на острова притежават престижни дипломи, някои от тях са работили и за руския космически център.

Предполага се, че усилията им са насочени към постигането на „нов безсмъртен вид”.

Все пак около тях има много конспиративни теории – според някои, те са шпиони на КГБ или ЦРУ, които работят върху топ секретна програма.

№4 Оръжейни реактори

Има теории, че Съветският съюз разрушил Реактор 4 нарочно, за да прецени потенциала на въоръжаване на ядрените реактори в САЩ. Всичко това се случило в момент, в който САЩ и СССР били в разгара на Студената война и всяко предимство се считало за ключово.

Чернобил

Освен това, чрез разрушаването на реактора, СССР щели да разберат какви са евентуалните въздействия на радиацията върху човешкото тяло.

№5 Саботаж на КГБ

Друга популярна теза е, че КГБ имало сериозен пръст в цялата работа. За да монополизират европейският енергиен пазар, КГБ саботирали нарочно реактор 4 на Чернобил. Целта била останалите държави да видят колко е опасно да имаш ядрена централа и никога да не си построят.

Чернобил

№6 Извънземните

Друга теория твърди, че аварията е предизвикана от извънземни. В дните, около аварията, имало няколко съобщения, според които хора забелязали НЛО в района, включително и в момента на екслозията.

Чернобил

Свидетелят Михаил Варицки разказва: „Аз и други хора от моя екип отидохме на мястото на взрива. Видяхме огнена топка и тя бавно летеше в небето. Мисля, че беше с диаметър 6 или 8 метра. След това видяхме два лъча пурпурна светлина. Обектът беше на около 300 метра от реактора. Цялото това нещо продължи 3 минути. После, светлините му угаснаха и той отлетя в северозападна посока.”

Не липсват и теории, че НЛО-то било там, за да предотврати по-нататъшно унищожаване и помогне да се избегне термоядрен взрив.

№7 Американски шпиони

В Русия сега се подготвя сериал, подобен на този на HBO за Чернобил, в който обаче ще бъде изложена руската гледна точка. След сериала на HBO много бивши съветски служители се възпротивиха на изложените факти, наричайки ги клеветнически.

Чернобил

Руският сериал ще се базира на конспирация от ЦРУ, твърдейки, че американските шпиони са предизвикали експлозията, за да саботират Съветския съюз.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!