Смолян, Чепеларе, Белица и Козлодуй въведоха вечерен час за гражданите, под предлога, че това са мерки за справяне с коронавируса.

Вчера стана ясно, че в Смолян има човек с положителна проба за Covid-19. От днес жителите на 10-те общини в областта трябва да бъдат в домовете си от 22:00 часа вечерта до 06:00 сутринта.

Изключение се допуска само за работещите на смени и нуждаещите се от спешна медицинска помощ.

А вечерен час, но само за учениците е въведен в десетки общини като Чирпан, Елин Пелин, Нова Загора и Костинброд. Ограничението ще важи за деца и непълнолетни, а при нарушението му ще следва глоба за родителите.

В Смолян пациентът с COVID-19 е 40-годишен мъж, завърнал се на 13 март с полет от Великобритания, съобщава БТА. Взети са проби за изследване на 5 контактни лица, на две медицински сестри от Инфекциозното отделение, които са взели пробата за изследване, както и на 10 служители на Паспортната служба в ОД на МВР- Смолян, които са комуникирали със заразения след пристигането му у нас. Заразеният е изолиран в жилище в града, заедно с още двама от контактните лица, като сградата е под постоянна полицейска охрана. Наблюдава се от личния лекар, осигурено му е и психиатрично лечение, тъй като мъжът е регистриран с психично заболяване. Пациентът няма изявени признаци на инфекцията. „Става дума за маргинализирано лице от рискова група”, заяви областният управител Недялко Славов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!