На снимката: Александър Сиди /ляво/ и Искрен Веселинов по време на пресконференцията на ВМРО

В извънредната ситуация трябва усилено да се борим и с фалшивите новини, съобщи Искрен Веселинов от партията по време на извънреден брифинг. В тази връзка патриотите внасят промени в Закона за радиото и телевизията /ЗРТ/, според които онлайн медия, която иска да излъчва политическа реклама, трябва да се регистрира с декларация в СЕМ. Ще се настоява още всяка такава медия да има задължително лице за контакт. В случай че липсват тези условия, такива медии да бъдат спирани, настояват патриотите. Промените обаче не изглеждат детайлно обмислени и оставят възможности за накърняване на свободата на словото и скрито затягане на контрола върху информацията в мрежата, въпреки че целта на вносителите е справянето с реален проблем.

На първо място твърде е противоречиво предложението поправките да са в сила дългосрочно, а не само за срока на извънредното положение. Второ, дефиницията за „дезинформация в интеренет среда“ е много сходна с тази за клеветата. ВМРО иска и още правомощия да бъдат дадени на СЕМ, по силата на които този орган да може да затваря сайтове, които публикуват „дезинформация“. Злоупотребата с такива правомощия обаче може да нанесе големи щети в медийното пространство и трябват гаранции срещу нея. На трето място – предложението не е обсъдено в обществото и  едно приемане набързо, както е ставало с други поправки, едва ли ще се посрещне добре и сигурно ще отвори врати за „пост фактум“ дебати и вероятни спешни корекции – картина, която вече сме наблюдавали и прави лоша реклама на законотворците ни. Извън тези забележки е очевидно, че борбата с фалшивите новини в този напрегнат период е наистина необходима.

Партията на Красимир Каракачанов предлага при тиражиране на фалшиви новини да се налага затваряне на сайтове, а за разпространяване на фалшиви новини – затвор до 3 години. Иска се и имуществена санкция от 500 до 2 000 лева за собственика на домейн с текст без автор, които „разпространява на дезинформация в интернет среда“.

„Това е зараза, която се разпространява в интернет пространството може би със същата скорост, с която се разпространява коронавирусът… Всички, които искат да се позиционират като медии, трябва да се регистрират в един регистър в СЕМ и отттам нататък те носят отговорност за медийното си съдържание“, уточни депутатът от ВМРО Александър Сиди на брифинга в НС.

По думите му решението е в GDPR /“Общ регламент за защита на данните“ – законовият регламент за протекция на личните данни в ЕС/, който пази личните данни на потребителите. Всеки един сайт по европейски регламент трябвало да има лице, което да отговаря за личните данни, като то носи отговорност за сайта, каза депутатът. Ако сайтът нямал такова лице, трябвало да бъде спиран и да му се забрани да функционира на територията на България.

 

ВМРО ще направи предложения за промени в Закона за извънредното положение. Патриотите ще предложат по време на извънредното положение да спрат да текат сроковете по кредитите на физическите лица и фирмите да получат разсрочване на задълженията си към НАП.

Запитани кога ще бъдат внесени поправките, патриотите съобщиха, че още днес те ще бъдат представени в деловодството на парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!