Всички входове и изходи от север, от страната на бул. „Ал. Батенберг“ на ромската махала в Казанлък, са затворени. Причината е да се ограничи движението на хората от квартала. Излиза се през полицейски пункт от западната страна на ромската махала „Кармен“, през улица „Чаталджа“, като е препоръчително хората, които влизат и излизат, да представят лични карти.

Основната мярка е да се затворят всички изходи, освен един, който се контролира от полицията, обясни кметът на Казанлък Галина Стоянова. Мерките, които взе общината, са заради ограничаване струпването на хора, така и във връзка със сигнали, че в региона се прибират сериозни групи от чужбина, като има възможност част от тях да влязат и в ромската махала в Казанлък.

В ромският квартал ще тръгнат и медиатори с автомобили с високоговорители, които ще обясняват на хората там за какво става дума и какви лични мерки да се предприемат за предпазване от коронавируса.

Ромски махали са затворени и в Стара Загора.

„Истинско предизвикателство е да се наложи карантина на ромите“ – призна ръководителят на кризисния щаб ген. Мутафчийски.

Това обаче ще бъде направено главно заради сведенията за пристигащите от критичните страни в чужбина микробуси с хора.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!