Тръмп, Путин
На снимката: Владимир Путин и Доналд Тръмп

Бившият президент Доналд Тръмп прибегна до отчаяна, но вече позната стратегия в опит да уязви настоящия президент на САЩ Джо Байдън, и се опитва да привлече на помощ руския президент Владимир Путин, за да го направи.

Изглежда, поведението на Тръмп не се е променило и дори се е влошило. Той се е доближил до крайна точка, която може да коства лоялността на привържениците му.

В интервю за Just The News бившият президент изтъкна недоказано твърдение за предполагаеми бизнес сделки в Русия на сина на Джо Байдън – Хънтър. Тръмп също така призова Путин да разкрие всякаква информация, която може да има за бизнес транзакциите на по-младия Байдън. Въпреки че далеч не е ясно дали Кремъл изобщо има достъп до такава.

Търсенето на руска помощ за атака на политически враг е позната маневра на Тръмп. През 2019г. той се опита, но не успя да създаде скандал със сина на Байдън. Разликата този път обаче е, че Путин сега е персона „нон грата“ по целия свят поради инвазията на Русия в Украйна. Тръмп не би могъл да избере по-лош момент, за да напомни, че години наред той се успокояваше с лидера на Кремъл, докато отчуждаваше съюзниците и разузнавателните служби на Америка.

Последната схема за дезинформация на бившия президент включва същата цел – семейство Байдън. В нея участва и старият съюзник на Тръмп – Владимир Путин, когото Байдън наскоро нарече едновременно „военен престъпник“ и „касапин“.

Целият този шарад не може да не ни напомни за предишен скандал през юли 2019 г., когато Тръмп се опита да въоръжи украинския президент Владимир Зеленски, за да разследва тогавашния кандидат Джо Байдън и неговия син Хънтър. Въпреки че Тръмп отрече, че в искането му към Зеленски е имало „quid pro quo“ (услуга за услуга), той отложи трансфера на обещаната военна помощ, от която Украйна се нуждаеше за продължаващата ѝ война с проруските сепаратисти в източния регион на страната.

Има ли причина бившият президент да прави толкова рисковани ходове в този момент?

Възможно е той да е толкова гладен за внимание, че да направи всичко, за да го получи. По-вероятно е обаче, той да иска да отклони вниманието на медиите, които в момента са фокусирани върху съдебните дела и комисията на Конгреса, която разследва бунтовете на 6 януари миналата година в Капитолия.

Тази седмица The Washington Post и CBS News съобщиха, че официални записи показват прекъсване от над седем часа в телефонните дневници на Белия дом в деня на бунта. Липсата в дневниците, които трябва да отбелязват всички телефонни обаждания на президента, предполага, че някой може да се е опитал да скрие доказателства за дейността на Тръмп в този кървав ден.

Както CNN съобщи, Тръмп се обадил на сенатор Томи Тъбървил от Алабама, сенатор Майк Лий от Юта и лидера на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти по време на атаката. Нито едно от тези обаждания не присъства в общите записи на Белия дом. В допълнение към тези новини, Тръмп получи и лоши новини от съда. В Калифорния съдия, изслушващ дело, свързано с атаката на 6 януари обяви, че Тръмп „вероятно“ е извършил престъпления в опит да наруши сертифицирането на изборите от Конгреса.

През целия си политически живот Тръмп се е стремял да печели власт, отчасти като доминира в дневния ред на новините и демонстрира, че може да се противопоставя на конвенционалното.

„Мога да застана насред „Пето авеню“ и да застрелям някого и няма да загубя гласоподаватели“, се изрази той веднъж.

Сега, когато американският народ е до голяма степен обединен срещу Русия, апелът на Тръмп към Путин с още един анти-Байдън трик изглежда глух и не на място. Човек не може да не се запита дали това е моментът, в който той е започнал да губи някога желязната си хватка, върху лоялната си политическа база.

Текстът е публикуван в CNN, преводът е на Дебати.бг

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук