Джо Байдън, Доналд Тръмп
на снимката: Джо Байдън, Доналд Тръмп

Конституционен ритуал, който обикновено е малко забелязван от света ще се превърне днес в символ на политическата система на САЩ, заради нападките от победен президент, който се опитва да отмени демократичните избори. Така започва анализът на CNN, посветен на очакваното решение на т.нар Избирателна колегия в САЩ, която трябва официално да гласува кой ще е следващият президент на страната.

Избиратели от 50 щата и окръг Колумбия ще се съберат, за да гласуват. Решението им се чака, за да утвърдят Джо Байдън и Камала Харис като следващите президент и вицепрезидент на САЩ.

Седмици на нападки и непризнаване на резултатите от вота от страна на Тръмп

Последните седмици на опити на Тръмп  да насърчи местните републикански депутати да създадат делегации в различни щати, които биха игнорирали волята на милиони избиратели и загубата му на избори не успяха, коментира CNN.

Така че бюлетините, подадени днес, ще потвърдят, че Байдън ще премине 270-те електорални гласа, необходими за победата.

Въпреки сигурността на конституционната хореография, която ще потвърди загубата на Тръмп, няколкото порицания от Върховния съд и множество съдебни загуби, той отказва да приеме реалността и не приема поражението си, обобщава CNN.

„Не е приключило … ние ще продължим да вървим напред“, каза Тръмп в интервю, записано в събота.

След решението на Избирателната колегия Байдън планира да произнесе реч за устойчивостта на американската демокрация. Това ще бъде последното му усилие да обедини раздвоената нация, в момент, когато напускащият президент се опитва да обрече легитимността си с неоснователни претенции за измама с гласове.

Процесът ще потвърди още веднъж, че Байдън ще встъпи в длъжност на 20 януари по обяд, прекратявайки еднократното президентство на Тръмп – факт, който за все повече републиканци вече е неизбежен, допълва CNN.

„Просто ще кажа, че очевидно той е новоизбраният президент. Той има 270 гласа в Изборния колеж“, каза сенатор Бил Касиди от Луизиана пред CNN в неделя.

От изборите насам Тръмп направи множество според CNN заблуждаващи твърдения, че е спечелил вота в щати, където явно е загубил от Байдън. Съдиите вече обявиха като несериозните му твърдения за измама.  Сега президентът дори обмисля да уволни ултралоялния си генерален прокурор Уилям Бар, който каза, че няма индикации за електорална корупция, за която Тръмп  е убеден, че ще му коства втори мандат.

Натрапчивото поведение на президента след изборите съвпадна с най-екстремната и трагична фаза на пандемията, която той игнорира и  влоши условията, при които много американци умират всеки ден, се казва още в публикацията.

Тръмп не направи много, за да сближи милионите американци, безработни и гладни заради пандемията и законодателите, които все още не са в състояние да се споразумеят за спасителен законопроект, включително и за удължени обезщетения за безработни.

Одобряването на първата ваксина, която може да започне да се прилага в понеделник, е изключително надеждна стъпка, която предвещава евентуално връщане към нормалния живот.

И Тръмп и неговата администрация заслужават признание за ролята си в бързото доставяне на дозите. Според федералните здравни власти до края на март могат да се ваксинират 100 милиона американци.

Но ще бъде края на пролетта или началото на лятото на 2021 г., докато повечето хора получат необходимите две дози, което означава, че лишенията и ограниченията ще продължат още много месеци.

Някои старши помощници на Тръмп, на които им остават само седмици в Белия дом се оказа, че ще са сред първите, които ще получат ваксината. Това означава, че точно хората, които дълго време са игнорирали тежестта на пандемията, омаловажавали са носенето на маски и са се подигравали на социалното дистанциране, което може да забави разпространението на вируса, могат да получат имунитет много преди по-голямата част от широката общественост.

Тръмп написа в туитър късно в неделя вечерта, че коригира времето, когато служителите на Белия дом трябва да получат ваксината, заявявайки, че „трябва да получат ваксината по-късно в програмата, освен ако не е изрично необходимо“.

„Не е предвидено да приемам ваксината, но с нетърпение очаквам да го направя в подходящото време“, каза самият Тръмп, който вече прекара короновируса.

Днешните събития ще проверят колко дълго може да издържи фантазията за втори мандат на Тръмп.

Действията му изостриха противоречията между колегите му-републиканци. Някои, като сенатора от Юта Мит Ромни, се обявиха категорично в полза на демократичните принципи. Други обаче допринесоха за подкопаване на доверието в американската демокрация, като поставиха под съмнение резултатите от изборите и отказаха да посочат Байдън като избран президент. Други като републиканския представител на Луизиана Стив Скалис от Луизиана продължават измислицата на Тръмп, че той е спечелил изборите, допълва CNN.

Действията на Тръмп доведоха и до грозни сцени като тези във Вашингтон през уикенда, където поддръжници на настоящия президент се сблъскаха с негови противници.

Как действа Избирателната колегия?

Не е нечувано хора сред 538-те избиратели, които представляват всеки щат и окръг Колумбия, да станат измамници. През 2016 г. например имаше рекордните 10 „неверни“ избиратели. И няма конституционна уговорка, която да обвързва избирателите да гласуват за кандидата, получил множество народни гласове в тяхната държава.

И все пак много щати заменят избирателите, които са измамили или ги глобяват.  Но победата на Байдън е толкова широка – 306 срещу 232 електорални гласа – че символичните отстъпления няма да имат значение.

Избирателите се избират от държавни партии и изключват федералните законодатели, но обикновено включват местни служители и възпитаници на партиите. Например в Ню Йорк бившият президент Бил Клинтън и бившият държавен секретар Хилари Клинтън церемониално дават избирателни гласове за Байдън.

Гласуването в Избирателната колегия днес ще създаде още по-интригуващ конституционен спектакъл на 6 януари, допълва CNN. Това е моментът, в който избирателните бюлетини, подадени в понеделник, ще бъдат отчетени по време на съвместна сесия на Конгреса – друг момент, който обикновено е непредвидим, но който ще придобие допълнително конституционно значение тази година.

Някои членове на Републиканската камара вече призоваха Тръмп да не се признава за победен, когато загуби Избирателната колегия. Те също така искат да проведат дебат на 6 януари относно резултатите от ключови щати, в които има обвинения в измама. Ако един член на Камарата и един член на Сената подадат възражение, този процес може да се проведе във всяка камара. Но остава неясно дали някой републикански сенатор е готов да предприеме тази стъпка, която така или иначе би била академична, тъй като демократите контролират Камарата.

Церемонията на 6 януари ще създаде особено мъчителен момент за вицепрезидента Майк Пенс. Тъй като длъжността му го задължава да преброява електоралните гласове, на Пенс ще се падне официално да обяви Байдън и Харис за победители на избори, за които Тръмп твърди, че са опорочени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!