Путин, Орбан
на снимката: Президентът на Русия Владимир Путин и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан

Когато се обърнах към Виктор Орбан в Европейския парламент в Страсбург във вторник, не отидох толкова далеч като великия Джон Маккейн, който веднъж го описа като „неофашист в леглото на Путин”.

Въпреки това в никакъв случай не бих изразил несъгласие с анализа на г-н Маккейн от 2014 г. Със сигурност от тогава ситуацията в Унгария от гледна точка на върховенството на закона и демокрацията се е влошила.

По време на историческо гласуване в сряда повече от 2/3 от членовете на ЕП гласуваха за задействане на член 7 от Договора от Лисабон, който дава началото на процес по санкционирането на унгарското правителство в светлината на неговото разрастващо се авторитарно и антидемократично поведение, което в крайна сметка би могло да доведе до прекратяване на правата на страната за гласуване в ЕС.

В разширен анализ на ситуация в Унгария европейските законодатели изразиха притесненията си за влошаващите се правосъдие и демокрация в страната. Европейските дипломати подчертаха и безплодните и враждебни разговори, които се водят между ЕС и Унгария през последните години.

От 2010 г. насам правителството на Орбан прие закони, които задушиха свободните медии, политизираха правосъдната система  на страната и демонизираха неправителствените организации. За голям срам се чуваха антисемитски лозунги и беше опетнено името на престижния Централноевропейски университет.

Във вторник Орбан защити действията си, изтъквайки, че му е предоставен изборен мандат, за да върне демокрацията в Унгария. Въпреки това международни анализатори от ОССЕ излязоха с осъдително становище за последните парламентарни избори в страната. От организацията предупредиха за „притеснителна ксенофобска реторика, манипулиране на медийно съдържание и непрозрачно финансиране на политическите кампании.”

Според ОССЕ последните избори в Унгария може да са били свободни, но не и честни.

Продължаващо и в момента изследване на „Unhack Democracy Europe” прави открития за повсеместни фалшиви регистрации за изборите, подправени изборни протоколи и натиск върху представителите на избирателните секции.

С подкрепата на властта реторика, подобна на онази, която използваше Найджъл Фараж по време на кампанията преди референдума за Брекзит, за да изплаши гласоподавателите с масова миграция, се е разпространявала навсякъде и в Унгария. Основната цел разбира се е била разбуждане на расово напрежение и враждебност към мигрантите, демонизиране на Джордж Сорос чрез антисемитизъм, което и сега се използва от алт-десните по целия свят.

Орбан всъщност не крие намеренията си да изгради нелиберална демокрация в Европа. Още повече, той иска да разпространи тези убеждения и в други държави на континента и отвъд него, съюзявайки се с националиста Стив Банън и крайнодесния вътрешен министър на Италия Матео Салвини.

Както и Доналд Тръмп, Виктор Орбан не прие презрението си към международните правила или подкрепата си за авторитарни лидери като Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Заедно с крайнодесните партии в Австрия, Италия и Франция, и партията на Орбан е подписала пакт за сътрудничество с „Обединена Русия” на Владимир Путин през 2016 г.

Друг притеснителен знак в крайнодесните среди в Европа е саботирането на сътрудничеството между службите в Западна Европа по споразумението за споделяне на информация с Кремъл по въпроси, засягащи двустранните и международните отношения.

Гласуването от вторник доказа, че походът на нелибералите в Европа няма да остане невъзпрепятстван и че все още има голямо мнозинство парламентаристи в ЕС, които имат желание да се борят за демократичните правила и ценности.

През следващите седмици международната общност, и в частност САЩ, трябва да вземат под внимание нашите предупреждения и да действат: правителството на Унгария е заплаха за правилата на международния ред.

Европейските правителства и САЩ имат моралното задължение да се намесят. Не можем да стоим отстрани и да позволим на популистките крайноседни правителства да завлекат демократичните европейски държави в орбитата на Путин и да разрушат следвоенните правила и норми.

Политически и финансови последици трябва да бъдат наложени на правителствата, които следват пътя на авторитаризма. Трябва да окажем подкрепа на гражданските организации и гражданите на Унгария, които заслужават много повече от това, което получават.

Неудобната истина е, че в тези условия би било невъзможно Унгария да се присъедини към ЕС днес. Орбан дори открито е заявявал, че иска да разруши проекта.

Това не е в интерес на хората в Америка и Европа. Трябва да го спрем – сега.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук