Г-20

Страните от Г-20 се споразумяха да насърчават реформите в Световната търговска организация (СТО). Това стана по време на министерска среща за търговията и инвестициите, проведена в Мар дел Плата, на 400 км южно от аржентинската столица Буенос Айрес.

„Ясно е, че всички ние сме съгласни, че е изключително важно и спешно да намерим предложенията, които ще направят СТО по-адаптивна към предизвикателствата на днешната търговия.“, заяви министърът на външните работи Аржентина Хорхе Фори на пресконференция.

Окончателният документ след срещата потвърждава ролята на Г-20 като „платформа за политически диалог“ между членовете, както и необходимостта да се удвоят усилията „на всички, за да се гарантира, че ползите от търговията и международните инвестиции са споделени“.

Членовете на Г-20 признават „необходимостта от неотложна дискусия относно развитието на международната търговия и как да се подобри СТО, за да се посрещнат настоящите и бъдещите предизвикателства“.

Министрите от Г-20 са обсъдили и съвместни действия за справяне с търговската война между САЩ и Китай, започнала през юли с налагането на взаимни наказателни мита.

„Прилагането на такива мерки – нови мита в търговията не са положително нещо, но смятам, че диалогът продължава и Г-20 показа необходимостта от намирането на решения.“

„Всеки път, когато предприемем подобни действия, или започваме търговски войни, те винаги имат отзвук в целия свят.“, заявиха министърът на външните работи Аржентина Хорхе Фори и аржентинският министър на производството и труда Данте Сика.

Това е първият път, в който Съединените щати се съгласяват на нуждата отмодернизация на СТО, заяви пред Франс пресфренският министър по външните въпроси и ЕС Жан Баптист Лемоан, който представляваше Франция на срещата.

Според дипломата предизвикателството сега е да се разработят правилата и механизмите за наблюдение, за да се гарантира спазването им,за една по-добра СТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук