Зимни олимпийски игри в Пекин

Трудно е да се проведе разговор сред оглушителния звук на машините за сняг, които подготвят олимпийските обекти северозападно от Пекин. Те са шумни и са навсякъде, като издухват сняг по най-гледаните писти този месец. Почти е красиво – с изключение на това, че съоръженията са заобиколени от безкраен кафяв, сух пейзаж, напълно лишен от сняг, съобщава в свой репортаж CNN.

За първи път на олимпийски игри, макар и не като постижение, с което може да се похвалим, променливият климат наложи зимните игри да разчитат почти 100% на изкуствен сняг – част от тенденция, която се наблюдава на всички места за зимни спортове по света.

Според неотдавнашно проучване, ако емисиите на изкопаеми горива останат без контрол, до края на века само един от 21 града, които са били домакини на зимни олимпийски игри през последните 50 години, ще има климат, подходящ за зимни спортове.

Със затопянето на планетата и все по-нестабилното време естественият сняг става все по-малко надежден за зимните спортове, което принуждава спортните обекти да залагат все повече на изкуствения сняг.

Но това си има цена: изкуственият сняг е изключително ресурсоемък, като за производството му са необходими огромни количества енергия и вода в условията на все по-топъл климат. Елитните спортисти също така казват, че самите спортове стават по-сложни и по-малко безопасни, когато се използва изкуствен сняг.

Няма сняг? Измислете го

Тази зима регионът около откритите олимпийски обекти е в изключителна сух, но дори в нормални години той не е особено подходящ за снежни спортове. Средногодишният снеговалеж в Янджин (където са алпийските писти) и Джандзякоу (където се провеждат много от другите състезания, включително биатлонът) е около 20 см, въпреки че са регистрирани и години с по-висока снежна покривка.

Навлизат машините за сняг.

Базираната в Италия компания TechnoAlpin беше избрана да произведе снега, необходим за покриване на четирите открити пространства за събитията в Пекин – монументална задача, като се има предвид елитната клиентела, която ще се запознае с продукта.

„Горди сме да заявим, че сме единствената компания, която осигурява системите за производство на сняг за Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.“, каза пред CNN Майкъл Майр, мениджър на TechnoAlpin за Азия.

Майр заяви, че за първи път една-единствена компания е натоварена със задачата да осигури целия сняг за зимните игри.

Но има един важен компонент за производството на сняг, който също липсва на някои от обектите в Пекин: достатъчно ниски температури, за да замръзне водата.

В самия Пекин, който ще бъде домакин на няколко събития на открито, почти всички февруарски дни през последните 30 години са били над нулата, сочи неотдавнашния доклад Slippery Slopes, ръководен от университета Loughborough в Лондон, за това как климатичната криза се отразява на зимните олимпийски игри.

В Янджин и Джандзякоу, които се намират на по-голяма височина, е по-хладно, със средни високи температури над нулата и ниски температури, които падат до около -10℃ през нощта.

„Напоследък има технологичен напредък, който позволява генерирането на сняг, когато температурата е над нулата“, обяснява Джорди Хендрикс, директор на Лабораторията за сняг и лавини в Държавния университет в Монтана. „Това не е вашият „лек пухкав“ сняг, за който може би си мислите – той е много по-плътен и не много мек.“

Ледогенератори „на стероиди“

Традиционно производството на сняг разчита основно на машини за сняг и температури около или под нулата. За да се приспособят към по-топлите температури и по-ниските надморски височини, трябва да се предприеме различен подход.

За да заобиколи майката природа, през 2018 г. TechnoAlpin е започнала да изпраща в Пекин пълен арсенал от оръдия за сняг, задвижвани от вентилатори генератори за сняг и охладителни кули. Сред тези машини беше и новата технология, използвана в тренировъчния център за китайските атлети: SnowFactory.

„Мислете за нея като за много усъвършенствана версия на ледогенератора във вашия хладилник“, каза Хендрикс. „Но на стероиди.“

Производството на сняг изисква значителни ресурси, а именно енергия и вода.

„Очевидно е, че колкото по-топло става, толкова повече енергия ни е необходима“, казва Майр.

А според доклада на Slippery Slopes, за покриване на около 800 000 кв. м състезателна площ са необходими 1,2 млн. куб. м сняг, а нуждата от вода на тазгодишните Зимни олимпийски игри е огромна.

Международният олимпийски комитет изчисли, че за производството на сняг за игрите ще са необходими 49 милиона галона вода, което е много, ако се има предвид колко бързо в света се изчерпват запасите от прясна вода. Това е достатъчно, за да се напълнят 3600 средни по големина басейна в задния двор, или, което е по-важно, това е дневната нужда от питейна вода за близо 100 милиона души.

Това е опасно

Спортистите също изразиха загриженост относно опасностите, свързани със състезанията върху изкуствен сняг.

Френският състезател по ски бягане Клеман Парис, носител на бронзов медал от Олимпийските игри в Пьонгчанг през 2018 г., заяви, че въпреки че не е необичайно да се налага да се състезаваш на изкуствен сняг, той обикновено става много хлъзгав и заледен, което представлява допълнително предизвикателство.

Лаура Доналдсън, шотландска състезателка по ски свободен стил, която се състезава в Солт Лейк Сити през 2002 г., е изключително критична към изкуствения сняг.

„Ако суперпистите за фрийстайл са образувани от машини за производство на сняг в слаб сезон, стените на тръбата са от твърд, вертикален лед, а подът на тръбата е от твърд лед“, казва Доналдсън пред изследователите за доклада Slippery Slopes. „Това е опасно за спортистите, някои от тях са загинали.“

МОК не е изправен сам пред тези предизвикателства. Изкуственият сняг се използва като инструмент за удължаване на ски сезоните по време на състезания и в курорти по целия свят, много от които са застрашени от повишаването на температурите в резултат на климатичната криза.

Тези предизвикателства ще продължат да тласкат индустрията на снежните спортове към изкуствения сняг, когато майката природа не го произвежда.

Но остава въпросът: Само защото можем, означава ли това, че трябва да го правим?

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук