Австрия, коронавирус

От днес (05.02.2022 г.) австрийците над 18-годишна възраст трябва да се ваксинират срещу Covid-19 или рискуват висока глоба – безпрецедентна мярка в Европейския съюз.

Новата мярка, приета на 20 януари от парламента, беше подписана от президента Александър Ван дер Белен в петък като кулминацията на процеса, започнал през ноември в резултат на бързото разпространение на варианта Омикрон.

Правителството реши да продължи да прилага новия си по-строг подход, въпреки критиките в страната.

„Никоя друга държава в Европа не ни следва по отношение на задължителните ваксини“, заяви Мануел Краутгартнер, който организира кампания срещу новия подход.

В съседна Германия подобен закон, подкрепян от новия канцлер социалдемократ Олаф Шолц, беше обсъден миналия месец в Бундестага, но все още не е постигнат напредък поради разногласията между политическите сили.

Проверки от средата на март

Въпреки заплахата от подобна драстична мярка, процентът на ваксинираните в Австрия все още не е нараснал и е по-нисък от този във Франция и Испания.

Центровете за ваксинация във Виена остават сравнително спокойни.

„Далеч сме от достигане на максималния капацитет, нещата са в пълен застой“, заяви преди няколко дни пред АФП Стефани Курцвайл от хуманитарната асоциация „Arbeiter Samariter Bund“, която наблюдава един от тези центрове.

Мелани – 23-годишна сервитьорка, заяви, че е в център да ѝ поставят бустерна инжекция, главно за да не се окаже „затворена вкъщи“.

Понастоящем неваксинираните хора не могат да посещават ресторанти, спортни и културни обекти.

Отсега нататък обаче те ще подлежат и на глоби, което според Мелани е „нездравословно“.

Законът се прилага за всички пълнолетни жители с изключение на бременните жени, тези, които са се заразили с вируса през последните 180 дни, и хора, които не могат да се ваксинират по медицински причини.

Проверките ще започнат от средата на март, като санкциите ще варират от 600 до 3600 евро. Те обаче ще бъдат отменени, ако глобеното лице се ваксинира в рамките на две седмици.

Защита от нови варианти

Други, които чакат на опашката, казват, че подкрепят ваксинацията за всички.

„Ако всички бяха ваксинирани, отдавна щяхме да сме приключили с пандемията“, казва Ангелика Алтман – служителка в правна кантора.

Според неотдавнашно проучване повече от 60% от австрийците подкрепят мярката, но голяма част от населението остава категорично против.

В продължение на няколко седмици след обявяването на новия закон десетки хиляди хора излязоха по улиците, за да протестират срещу това, което смятат за радикална и драконовска политика.

Критиците поставят под въпрос необходимостта от принуда, като се има предвид далеч по-лекият характер на варианта Омикрон.

Консервативният канцлер Карл Нехамер, който управлява страната заедно със Зелените, обяви по същото време и облекчаване на въведените по-рано ковид ограничения.

Но за министъра на здравеопазването Волфганг Мюкщайн задължителната ваксинация има за цел както да предпази страната от нови вълни, така и да се бори с новите варианти.

Ваксинационните пропуски вече са реалност във все повече държави за определени професии или дейности.

В Еквадор тя е задължителна, включително за деца над петгодишна възраст, което е първият случай в света.

Преди това две авторитарни държави в Централна Азия – Таджикистан и Туркменистан, въведоха задължителна ваксинацията, както и Индонезия, въпреки че по-малко от половината население е реално ваксинирано.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук