На снимката: Олаф Шолц

Олаф Шолц ще оглави трипартийната коалиция, съставена от Социалдемократическа партия (СДП), Зелените и Свободните демократи (СвДП), съгласно споразумение за прекратяване на 16-годишното правителство, ръководено от Ангела Меркел.

Почти два месеца след като неговата Социалдемократическа партия спечели изборите в Германия, той ще встъпи в длъжност.

Голяма част от коалиционната сделка е опазването на климата. Партиите ще се стремят към предсрочно прекратяване на използването на въглища – до 2030 г. или осем години предсрочно.

Те също така ще се опитат да използват 2% от германската територия за генериране на вятърна енергия и ще се съсредоточат и върху енергията, базирана на водород. До 2030 г. партиите искат 80% от електроенергията да бъде произведена от възобновяеми енергийни източници и 15 милиона електрически автомобили да бъдат по германските пътища.

Правителството планира също така да легализира продажбата на марихуана в лицензирани за целта помещения, като се извършва контрол върху качеството и разпространението на дрогата.

Сред основните приоритети на новото правителство е също и  борбата с пандемията от коронавируса, тъй като германските болници са претоварени поради нарастващия брой случаи на COVID. Предстоящото германско правителство ще похарчи 1 млрд. евро за Covid- бонус за здравните работници, съобщи Шолц.

Бъдещото правителство на Германия ще инвестира един милиард евро в бонуси за здравните работници на предните линии на пандемията.

„На болногледачите в болниците и домовете, които са изправени пред особени изисквания, ще бъдат изплатени бонуси“, заяви Шолц, представяйки политическата пътна карта на новото правителство. „Коалицията „се съгласи да отдели един милиард евро (1,12 милиарда долара) за този бонус“.

Германия е най-голямата икономика в Европа, така че решенията, взети от новото правителство, ще имат голям ефект върху нейните съседи.

На пресконференция 63-годишният Шолц каза, че „суверенитетът на Европа е крайъгълен камък на нашата външна политика“. Той изтъкна приятелството на Германия с Франция и партньорството със САЩ.

Той говори за смелост да се постигне по-голям напредък в коалиция „при равни условия“. Шолц също така посочи, че по-широкият състав на трите партии все още трябва да одобри коалицията, наречена „светофар“, заради червения, жълтия и зеления цвят на партиите.

Социалдемократите спечелиха вота на 26 септември, изпреварвайки Християндемократическия алианс на Меркел, който отбеляза най-лошия си изборен резултат. „Зелените“ постигнаха най-добрия си резултат досега със своя кандидат Аналена Бербок.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!