На снимката: Георги Ганев

Една от целите ни, около които постигнахме консенсус по време на преговорите с експертите групи за създаване на кабинет, е администрацията да стане партньор на бизнеса, а не да е „доберман-пазач“. Да се прекрати с тенденцията непрестанно да търси нарушения и после да „скача да наказва с огромно удоволствие“. Това коментира икономистът Георги Ганев специално за ДЕБАТИ БГ. 

Той беше част от представителите на Демократична България в работна група „Икономика“, която проведе среща с представители на „Продължаваме промяната“, БСП и Има такъв народ.

Намерихме много общи политики. Всички екипи бяха подходили много конструктивно. Никой не се опита да изведе на преден план неща, за които има пристрастия. Всеки беше подбрал тези приоритети, за които има най-голяма вероятност да са общи с другите. Общото е достатъчно за едно добре конструирано управление, каза той.

Той акцентира, че целта е бизнесът, особено малкият и средният, да бъде подпомогнат.

Разбира се и идеята да се въведе „едно гише”. Да залегне идеята да се издават повече указания, отколкото наказания. Това включва и електронното управление, което е в друга работна група. Категорично трябва да спре и рекетирането на бизнеса от страна на администрацията – този термин беше използван пред нас. Обединихме се и около мнението, че регламентите, да се създават така, че да са адаптирани и с малките и средните предприятия, доБави Ганев.

Той заяви, че има и консенсус около предложението на БСП за създаване на Обществен съвет към Икономическата комисия в бъдещия парламент.

Целта му ще е да консултира по отношение на всякакви режими. Ние конкретно имаме предложение „100 пречки за 100 дни”.

Каква е идеята на бъдещите партньори за ребрандиране на България по отношение на правенето на бизнес; предвижда ли се вдигане на данъци или намаляване на ДДС; докога ще продължат мерките за справяне в ковид кризата и осъществимо ли е да се води „лява политика с десни мерки“ – четете цялото интервю ТУК

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!