Кадър от Лисичанск, Украйна
Кадър от Лисичанск

Защитата на Украйна на Лисичанск, последният град в Луганската област, който все още се държи, отслабва. В продължение на седмици руските сили се опитват да заличат украинските отбранителни позиции на юг и изток от града, в опит да ги спрат.

През последните няколко дни руснаците напреднаха в няколко села южно от Лисичанск, макар и със значителни загуби от украински артилерийски огън. Украинските военни твърдят, че някои руски батальонни тактически групи се групират или изтеглят, за да възстановят бойните си способности.

Институтът за изследване на войната в последния си ежедневен анализ твърди, че руският пробив от юг означава, че „Лисичанск може да бъде застрашен през следващите дни, ако се избегне трудното пресичане на река Сиверски Донец“.

Селищата, които украинските власти потвърдиха като изгубени в сряда, се намират на западния бряг на река Сиверски Донец, в рамките на 10 километра от южните покрайнини на града.

„Руснаците се приближават до Лисичанск, окопавайки се в близките градове. Градът е обстрелван от самолети“, каза Сергей Хайдай, ръководител на областната военна администрация в Луганск.

Той призна, че е „трудно“ в района на юг от Лисичанск.

„Противникът навлезе в Тошкивка, което му позволи да засили огъня и по други населени места“. 

Хайдай каза, че руските сили се намират в няколко села непосредствено на юг от Лисичанск, включително Устиновка, Подлисне и Мирна Долина, и настъпват към Била Хора.

„Не е лесно за нашите войници да поддържат отбраната“, призна той.

През цялата си кампания Русия използва тактика на интензивни бомбардировки, преди да се опита да завземе територия. Коментарите на Хейдей предполагат, че след седмици на бомбардировки, украинската отбрана около Лисичанск е започнала да поддава на много по-голямата руска огнева мощ.

Украинските сили продължават да се бият в покрайнините на съседния град Северодонецк и в съседните населени места, като се възползват от по-високо местоположение на Лисичанск. Но техните линии за снабдяване отслабват, а руската огнева мощ смазва отбранителните им позиции.

След седмици на решителна съпротива, обратите през последните няколко дни вероятно бележат най-трудната седмица за украинските военни след капитулацията на последните защитници в Мариупол. Атаките край Лисичанск се извършват в тандем с подновените руски усилия за прерязване на магистралата, която минава на запад до Бахмут, и която е критична комуникационна линия за украинците. На някои места руските сили са в рамките на няколко километра от нея.

Украинската отбрана на Северодонецк и Лисичанск изразходва огневата мощ на много руски части и забавя усилията им да постигнат напредък в съседната Донецка област. Въпреки това руснаците все още могат да използват резерви, държани в близките райони на югозападна Русия, докато най-добрите части на Украйна са изчерпани от месеци на ракетни, артилерийски и въздушни атаки. Но ако украинците решат да копаят около Лисичанск, ще са необходими значителни руски усилия, за да го превземат. Вероятно ще са нужни седмици. По това време градът може да заприлича на частично изравнените със земята Северодонецк,  Попасна и Мариупол.

Текстът е публикуван в CNN, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук