Народно събрание

Редовното заседание на Народното събрание за втори ден няма кворум, след като правителството на Петков падна вчера.

В залата отново не влязоха парламентарните групи на ГЕРБ, „Има такъв народ“, „Възраждане“ и ДПС. Три пъти депутатите в зала се опитаха да съберат кворум, но всеки път се регистрираха между 109 и 112 депутати, които не достигат и така за втори ден Народното събрание няма да провежда заседание.

Припомняме, че и в сряда сутринта парламентът опита на три пъти да събере мнозинство в пленарната зала за регистрация, но те завършиха без успех.

С тези си действия новото мнозинство не само успя да събори кабинета, но и упорито тласка държавата към политически хаос.

Едно е да не харесваш дадено правителство или дори конкретен човек, но съвсем различно е поведението, което се наблюдава от вчера в пленарната зала, а именно – саботаж срещу гражданите. Фактът, че не харесват управляващите или има препирни между лидерите на политическите формации, не означава, че българският гражданин трябва да страда, заради това.

С отказа си да идват на работа и да извършват дейността, за която им се плаща, депутатите от ИТН, ДПС ГЕРБ и „Възраждане“, саботират приемането на изключително важни за страната ни текстове, свързани с развитието на отношенията ни с РС Македония, вдигането на ветото, актуализацията на бюджета и приемането на законите свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, които са изключително важни, за да може да се отпуснат финансови средства към България. Освен това са изложени на риск и плановете на България да приеме еврото през 2024г. Застоят може да попречи и на усилията на България да си осигури стабилни притоци на природен газ.

Може само да се надяваме, че вчерашната и днешната липса на депутати в пленарна зала няма да се превърне в практика и се дължи на неясната ситуация, последвала успешно преминалия вот на недоверие снощи.

За народа остава надеждата, че все пак здравия разум ще надделее и в няколкото седмици живот, които остават на този парламент, той ще работи за хората и ще гласува така важните за страната ни текстове. Защото блокираната по този начин държава ни вкарва не само в политическа криза, но обрича народа на глад на прага на тежка есен и още по-тежка зима.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук