Георги Свиленски
на снимката: Депутатът от БСП Георги Свиленски

БСП няма да подкрепи френското предложение за решаване на спора между България и Северна Македония, преди съседката ни да изпълни условията, залегнали в Договора за добросъседство от 2017 година. Това заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски в изявление на групата днес.

Днес премиерът в оставка Кирил Петков ще участва в срещата на висока равнище в Брюксел, където ще бъдат обсъдени теми като войната в Украйна и европейското предложение за уреждане на спора между България и Северна Македония.

В изявлението Георги Свиленскиот БСП припомни как вчера новото мнозинство на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ провали заседанието на Комисията по външна политика и възпрепятства официалното разглеждане на френското предложение. Повече по темата ТУК

Въпреки позицията, изразена от БСП – че няма да подкрепи френското предложение, преди изпълняването на българските условия, Свиленски уточни: „Това не значи, че обсъждането в българския парламент трябва да спре“.

„Вчера всички видяха кой се обедини срещу върховната легитимна власт в България“, заяви Георги Свиленски в края на изявлението на БСП.

Към този момент подкрепа за предложението са заявили „Демократична България“. Според съпредседателя на формацията Христо Иванов френското предложение за РС Македония е изключително добро за България. Повече четете ТУК.

ГЕРБ също заявиха подкрепа вчера – четете ТУК, но предвид спецификите на партията подкрепата може да бъде и само декларативна – тоест когато и ако се стигне до гласуване, депутатите да гласуват „против“.

„Продължаваме промяната“ също са заявявали, че предложението изпълнява някои български условия – вписването на българите в Конституцията на РС Македония например.

В Европейския парламент представителите на ДПС също подкрепят вдигането на ветото над РС Македония.

Позициите на ИТН и „Възраждане“ са против вдигане на ветото.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук