Христо Иванов
На снимката: Христо Иванов.

„Френското предложение за Република Северна Македония е изключително добро за България“. Това каза днес в ефира на NOVA телевизия съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

„Освен правителствената криза и тази в досега управляващото мнозинство, България е изправена пред едно много важно решение, свързано с Република Северна Македония. Това е важно не само за Северна Македония, но и аз нас. Ние обаче сме на път да го провалим, което ще бъде изключително жалко”, подчерта той.

По думите му Слави Трифонов се опитва да експлоатира темата за Северна Македония, за да си осигури алиби за някакви свои вътрешнополитически действия. Вижте какво каза Трифонов вчера ТУК

„Това е един начин, който меко казано е безотговорен. Най-накрая ние получихме резултат от френските усилия за посредничество. Прочетох много внимателно предложението. Говорих и с много авторитетни дипломати от различни политически сили. Общото мнение е, че това е едно много добро за България предложение. Искам да ме чуят всички – това е изключително добро за България предложение, което ние сме готови да изхвърлим в коша поради това, че сме във вътрешнополитически скандал в момента”, категоричен е Иванов.

„Предложението е много добро за нас и не знам кога ще има второ такова. Когато България сега не успее да разгледа това предложение, ето това ще бъде национално предателство“, заяви Христо Иванов.

„Според предложението Скопие трябва да поеме ангажимент пред ЕС да промени конституцията си и да впише българите като един от държавотворните народи. Ако Македония не направи това, няма да има преговори за ЕС, няма да вдигнем ветото”, обясни той.

По думите на Иванов „Демократична България“ ще подкрепи френското предложение за Северна Македония, ако то влезе за обсъждане в пленарна зала в парламента. „Франция се ангажира да ни помогне и когато казвам, че предложението е добро за България, го казвам, защото самият външен министър в оставка Теодора Генчовска също го потвърди на изслушването в Народното събрание“, каза още Христо Иванов.

Остава въпроса дали ако френското предложение не беше добро България, то щеше да срещне такава яростна съпротива от опозицията в Северна Македония. Вчера в Северна Македония се проведе голям митинг срещу правителството в страната. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се обяви против френското предложение и заяви, че докато той е лидер на партията, българите няма да влязат в Конституцията на РС Македония. Повече за това четете ТУК.

Лидерът на ДБ коментира и вота на недоверие, чието гласуване в НС предстои в сряда.

„Това правителство е единствената възможна конфигурация в този парламент – извън ГЕРБ и ДПС. Мисля, че с опозицията трябва да се търси диалог и подкрепа по принципни и важни теми. Но те загубиха време, за да се изчистят и да направят равносметка на това, защо има толкова силна обществена нетърпимост към тяхното присъствие във властта”.

Според него дори и кабинетът да оцелее на косъм, това пак няма да бъде мнозинство, което може да осигури стабилно управление на България. „При всички положения трябва да седнем и да потърсим нова формула за подкрепа на правителството. Ако не отворим нова политическа страница, колкото и да е трудно това, колкото и да е свързано с грешки или къси съединения, се обричаме на много тежки времена”.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук