Калининград

Литовските власти съобщиха, че забраняват транзита през тяхна територия до руския ексклав Калининград на стоки, които са обект на санкции на ЕС, предаде „Ройтерс“. Забраната е влязла в сила във вчерашния ден. 

Новината за забраната дойде в петък чрез видео, публикувано от областния управител на Калининград Антон Алиханов.

Санкционният списък на ЕС включва по-специално въглища, метали, строителни материали и модерни технологии, а Алиханов каза, че забраната ще обхване около 50% от артикулите, които Калининград внася.

Призовавайки гражданите да не прибягват до панически покупки, Алиханов каза, че два кораба вече превозват стоки между Калининград и Санкт Петербург, а още седем ще бъдат в експлоатация до края на годината.

„Нашите фериботи ще обслужват целия товар“, каза той вчера.

Заместник-министърът на външните работи на Литва Мантас Адоменас каза пред обществената телевизия, че институцията му чака „разяснение от Европейската комисия относно прилагането на европейски санкции към транзита на товари в Калининград“.

Разположен между членовете на ЕС и НАТО – Полша и Литва, Калининград получава доставки от Русия по железопътни линии през Литва. На практика градът е вход и изход на Русия.

Калининград  е дом на руския Балтийски флот. Анклавът е превзет от нацистка Германия от Червената армия през април 1945 година и отстъпен на Съветския съюз след Втората световна война.

От началото на руската война в Украйна – 24 февруари т.г., Калининград не беше попадал под някакви специфични санкции. Затварянето на доставките към Калининград има потенциала да разпали нов въоръжен конфликт. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук