„История славяноболгарская” наПаисий Хилендарски

Днес Православната църква почита българския просветител Паисий Хилендарски. Паисий Хилендарски, често наричан още Отец Паисий e български народен будител и духовник, автор на „История славянобългарска“. 19 юни ще бъде отбелязан с чествания из цялата страна.

Паисий Хилендарски е канонизиран за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 година.

В денят, който Българската православна църква е отредила за почит на Паисий Хилендарски, празничната програма в Банско започна в 07:00 часа с утринно богослужение в църквата „Света Троица“. От 8:30 часа започна Божествена света литургия.

От 11:00 часа започва тържествената програма по случай Деня на почит към делото на св. Паисий Хилендарски и полагане на венци и цветя пред мемориала на площад „Възраждане“.

В 12:00 часа ще бъде представен спектакълът „Аз – Паисий“, с участието на ученици от Начално училище „Св. Паисий Хилендарски“ и актьора Филип Аврамов в ролята на Паисий. Спектакълът ще се играе в големия салон на читалище „Никола Вапцаров – 1894“ в Банско.

В Деня на почит към живота и делото на св. Паисий Хилендарски в тържествата ще вземат участие президентът на Република България Румен Радев, митрополити от Българската православна църква и официални лица, посочват от пресцентъра на община Банско.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук