Кирил Петков Брюксел
На снимката: Кирил Петков

„Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци“. Това заяви днес по адрес на президента Радев премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти в Брюксел, където ще участва в срещата на високо равнище. „Темата за Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху публичното пространство само с една-единствена цел – да разклащат правителството, за да крадат милиардите“, каза още Петков. „Не може да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо, а в следващия момент да блокираш комисията. Това е абсолютна политическа подлост“, заяви той по адрес на Бойко Борисов. Петков уточни, че днес в Брюксел ще отстоява позицията, че Народното събрание на България трябва да реши за френското предложение и за вдигане на ветото на Северна Македония.

„Когато казахме – няма да ви дадем милиардите, и не се съгласихме с техните номинации, например за БНБ, Северна Македония остана в нищото. Голямата теза беше, че днес аз ще предам българския интерес. Днес ще видите, че ще изляза със същата позиция, с която влизам“, уточни Петков.

„Допреди две седмици всички казваха, че сам ще взема решение на този съвет. Обещах, че решението ще се вземе от парламента и веднага започнаха да казват, че решението не трябва да се взима от парламента, а от премиера. Или сте едни страхливци – всички вие, които се опитвате да прехвърляте горещия картоф, или сте едни крадци, които се опитвате да клатите правителството, за да откраднете милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници, отидете на комисия и вземете правилното решение“, заяви Петков.

Президентът Радев отправи именно такава критика към Петков – че решението за ветото трябва да се вземе от него, а не от парламента. Преди това обаче се говореше как Петков еднолично ще вземе решение. Повече по темата ТУК.

Кирил Петков отговори на тези критики на президента Радев: „Не може от две седмици Консултативният съвет за национална сигурност да не се свиква, да се крием и да казваме, че предложението защитава позицията ни, но донякъде. Ако си президент на място, свикваш КСНС, викаш всички партии, служби, сядаме и обсъждаме. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци. Аз ще спазя своето обещание пред българския народ и се надявам да имаме отворена дискусия. Това е исторически момент, който не трябва да изпускаме. Това предложение е много хубаво, въпросът е, че трябва да бъде направено по правилния начин“.

„Обещал съм на българския народ, че това решение трябва да се вземе от българския парламент. Българският парламент е институцията, която има най-голяма представителност. Винаги си държа на думата. Независимо какво ще се случи в днешния ден и кой какво ще иска от мен, аз ще запазя тази позиция„, категоричен беше Петков.

Аз лично харесвам френското предложение. В него виждам уверения, че Конституцията на Северна Македония ще се промени преди преговорният процес да започне. Виждам, че ако те не се справят с дискриминацията и езика на омразата, ние ще можем да спираме техния процес. Имаме двустранен протокол, който ясно ще показва всички наши позиции. Това е много добро предложение, не мисля, че може да имаме друго такова. Въпреки това обаче, когато дам своята дума, че само българският парламент ще даде отговор по въпроса, защото парламентът е най-представителната институция в България, ще си спазя думата“, обясни премиерът Петков.

Кирил Петков заяви, че не е възможно да има промяна в позицията му, но изрази надежда, че в близките дни Народното събрание ще вземе решение за Северна Македония.

Не може да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо, а в следващия момент да блокираш комисията. Това е абсолютна политическа подлост“, заяви премиерът по отношение ГЕРБ. „Ако се бият в гърдите, да идат на комисията, след това да съберат кворум. Не мога да повярвам, че не събират кворум. Нали бяха много стабилни, много силни – втори ден не могат да направят кворум. Не събират кворум, вероятно защото ги е страх – не могат дори да изберат председател на Народното събрание. Тези хора са едни страхливци. Мислят само как да манипулират. Ако имат истинска позиция, днес комисията заседава – в следващите дни може да има дискусия“, коментира той.

Повече за депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“, които вчера провалиха заседанието на Комисията по външна политика – четете ТУК.

В Брюксел Петков коментира и изказването, което Борисов направи вчера: „Те дават публична подкрепа, после не се появяват в комисия. Тази двойственост е типична за г-н Борисов. Гледали сме го 12 години, в първият момент, когато нещо зависеше от него, го видяхме пак. Ако иска да изглежда като нормален бивш държавник, поне да отиде на комисия, да се насрочи отворен дебат и хората да разберат, че няма нищо скрито-покрито“.

„Вярвам, че в момента имаме исторически шанс да запазим всички български интереси и да дадем възможност на следващи правителства да продължават да работят в тази нова рамка“, посочи той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук