На снимката: Румен Радев

„Призовавам Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание“. Това каза днес президентът Румен Радев по време на посещение в Пловдив. Повод за думите му беше решението за ветото над началото на предговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз, което правителството на Кирил Петков внесе за разглеждане в Парламента, където депутатите да решат въпроса. Радев обаче определи френското предложение като добро.

На журналистически въпрос дали България трябва да вдигне ветото, президентът не отговори. Ако Радев наистина харесваше предложението, вероятно трябваше да е съгласен с вдигането на ветото. Президентът обаче не каза нищо по този въпрос. В Конституцията ни ясно е записано, че външната политика се води от Министерския съвет. Не е ясно дали Радев води своя външна политика и докъде стига намесата му.

Досега критиката към Кирил Петков беше, че той еднолично ще вдигне ветото – действие, което напълно е в правомощията му. Докато въпросната критика беше отправяна към него, той казваше, че решението дали ветото да се вдигне, или не, ще е на Народното събрание. След като стана ясно, че френското предложение за разрешаване на спора между властите в София и Скопие, ще се разглежда от парламентарната Комисия по външна политика, критиката към Петков еволюира до изразената от Радев сега – че правителството прехвърля решението на народните представители.

„Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстоява ветото в два съвета за разширяване миналата година“, смята Радев.

„Нашите европейски партньори осъзнават, че въпросът за отстояването на гражданските права не може да бъде само между България и Северна Македония. Той трябва да бъде поставен на ниво Европейски съюз”, каза още Радев и призова политиците да не бързат да обявяват историческа победа. Причината – „промяната в конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграцията”.

По думите на Радев преговорната рамка между България и Северна Македония е ангажимент на Европейския съюз. Двустранния протокол обаче е ангажимент на България – изработва се от България заедно със Северна Македония, и е неизменна част от преговорния процес. Към момента не е ясно дали въпросният документ не липсва – преди дни „Продължаваме промяната“ публично призоваха министърът на външните работи Теодора Генчовска да предостави този документ. Повече по темата четете ТУК и ТУК.

В изказването си Радев призова политическите лидери в Северна Македония да прояват политическо лидерство, смелост и отговорност в името на бъдещето.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук