Петролът
САЩ също намаляват производството на петрол

Цените на петрола се понижиха с повече от пет процента днес, тъй като търговците са все по-притеснени, че търсенето на суровината ще бъде засегнато от евентуална рецесия, предизвикана от рязкото повишаване на лихвените проценти с цел ограничаване на инфлацията.

West Texas Intermediate загуби 5,09% до 103,92 долара за барел, а сортът Брент се понижи с 4,70% до 109,26 долара.

През последните месеци суровият петрол се покачи до многогодишни върхове поради опасенията, че ограничените доставки, причинени от войната в Украйна, няма да са достатъчни, за да задоволят търсенето от страна на възстановяващите се световни икономики, особено на Китай, който излиза от продължилите месеци наред локдауни.

Централните банки обаче бяха принудени да увеличат разходите по заемите, тъй като повишаването на енергийните разходи допринесе за покачване на инфлацията до нива, невиждани от 80-те години на миналия век. Това подсили опасенията, че икономиките по света се насочват към рецесия, което доведе до раздвижване на пазарите на суров петрол.

Погледите са насочени към двудневните изказвания в Конгреса на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл тази седмица, които ще бъдат разгледани, за да се добие представа за плановете на длъжностните лица за борба с увеличаващите се цени.

Въпреки това Goldman Sachs заяви, че все още вижда, че цените на черното злато ще възобновят възходящия си марш, съобщи АФП.

„При положение че търсенето на суровини е по-голямо от предлагането, пазарите остават затегнати дори при забавяне на темповете на растеж“, се казва в бележка.

„Инвеститорите не трябва да забравят, че предизвиканото от Фед забавяне е просто краткосрочно намаляване на симптома – инфлацията, а не лечение на проблема – недостатъчните инвестиции.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук