северна Македония

Северна Македония все още не е получила официално френското предложение, а вече три партии в коалицията обявиха оттеглянето си от правителството, ако то бъде прието.

Левият Демократически съюз, зелената формация ДОМ („Демократично обновление за Македония“) и Либералдемократическата партия обявиха за няколко часа една след друга, че ще излязат от властта заради „неприемливия“ документ.

Лидерът на Либерално-демократическата партия Горан Милевски заяви, че ако предложението на френското председателство за преговорната рамка на страната бъде прието, той ще подаде оставка.

„Ще направя всичко, което мога, за да попреча на българизацията на нашата история“, написа в своя фейсбук профил Милевски.

В Северна Македония опозицията и тези съюзници на правителството виждат твърде големи отстъпки от страна на Скопие. Късно снощи стотици се събраха на протест срещу френското предложение. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ смята, че трябва да се проведе референдум, за да могат гражданите да решат бъдещето на Северна Македония.

Премиерът Димитър Ковачевски написа във фейсбук, че какъвто и да е окончателният съгласуван текст на френското предложение, ключовите елементи за него са:

„Ясна формулировка за македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност; Историческите въпроси да не бъдат критерии в преговорната рамка; Преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди началото на процедурата за изменение на конституцията в преамбюла да бъдат включените българите, хърватите и черногорците; Твърди гаранции както от България, така и от Европейския съюз, че България няма да поставя нови искания извън това, което ще бъде договорено в преговорната рамка и двустранния протокол, който все още не е съгласуван, а всяко решение ще трябва да е консултирано с институциите на Република Северна Македония.”

Миналата седмица лидерът на опозицията Мицкоски призова премиера Ковачевски да откаже това предложение.

„Докато съм председател, конституцията няма да се променя, така че българските искания да са част от нея“, каза Мицкоски и допълни, че нито той, нито ВМРО-ДПМНЕ ще приеме договор против националните интереси и унижаващ страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук