коронавирус, ковид, covid-19, вълна

На фона на все по-разделени нации ново проучване установява, че COVID-19 влошава лошата политическа ситуация още повече. Изследователи, провеждащи международно проучване, разкриват, че тежестта, която пандемията от коронавирус поставя върху обществото, кара все повече хора да действат насилствено на протести, както и създава още повече антиправителствени настроения в световен мащаб.

Екип от Института за изследване на мира в Норвегия и Университета в Орхус, Дания, анкетира 6000 възрастни от САЩ, Дания, Италия и Унгария по време на пандемията, съобщава „Стъди Файндс“. Изследователите попитали всеки човек как COVID влияе върху тяхното здраве, финансово благополучие, взаимоотношения и права в обществото.

„Пандемията наруши нормалния ни начин на живот, генерирайки разочарования, безпрецедентно социално изключване и редица други опасения. Нашите изследвания показват, че психологическото напрежение от преживяването през пандемията подклажда също антиправителствени и антисистемни нагласи, довели до политическо насилие в редица страни“, казва Институтът за изследване на мира в Осло.

На хората им писна от ограниченията заради COVID

Заедно с преценката как COVID натоварва ежедневието на обществеността, екипът също помолил участниците да разкрият колко недоволни са от съответните си правителства и дали разочарованието ги кара да присъстват на протести или да действат насилствено.

Резултатите разкриват силна връзка между по-високата психологическа тежест поради COVID-19 и хората, проявяващи повече антиправителствени настроения и склонност към насилие по политически причини. За изненада на изследователите, проучването не е намерило връзка между тежестта на COVID и мотивацията да се присъства на мирни демонстрации.

Авторите на изследването описват тежестта на COVID върху стресовата реакция на действията на правителството по време на кризата, като блокирането, маските и заповедите за социално дистанциране.

По-конкретно в САЩ екипът открива силна връзка между по-високата тежест от COVID и участниците, участващи в насилствени действия по време на протестите на „Black Lifes Matter“ и контрапротестите.

„Това е първият път в съвременната ера, когато силно индивидуализираните западни демокрации се сблъскват с голяма пандемия. Нашето изследване представя едно от първите доказателства за разрушителния потенциал на пандемиите и свързаните с тях блокировки“, обяснява съавторът Майкъл Банг Петерсън от Орхуския университет.

Възстановяване на доверието в правителствата след COVID

Що се отнася до това, което причинява нарастването на гражданските вълнения по време на пандемията, изследователите казват, че има редица възможни причини. Авторите на изследването подозират, че блокирането и правителствените ограничения са повлияли неравномерно на някои социални групи повече от други. Това създава усещането, че правителството генерира повече несправедливост в обществото, карайки хората да се ядосват и да се отвръщат от лидерите си.

Освен това изследователите установяват, че ограниченията заради COVID-19 допринасят за социалното изключване и маргинализацията, тъй като правителствените наредби карат нормалните социални дейности да изчезнат. Според тях всичко това подхранва общественото недоверие към правителството и мотивира най-обременените хора да се ангажират с политическо насилие.

Изследователите стигат до заключението, че след пандемията от коронавирус, държавните служители не само трябва да се справят с опасенията за общественото здраве, но и да започнат да поправят прекъснатите отношения между обществеността и политиците.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!