Кадри, показващи полицейско насилие под колоните на Министерски съвет по време на антиправителствените протести миналата година. Те бяха показани по време на заседанието на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи.

Председателят на комисията адвокат Николай Хаджигенов обясни, че вчера вечерта е получил 15 диска със записи, като 3 от тях са хард дискове. Той поясни, че част от тях все още не е успял да види, но е изненадан, че въобще има запис, на който се вижда нещо.

Полицейско насилие

Видеоматериалите, укривани от властите в продължение на повече от 1 година, включително от 2 съдебни състава, показват действия на прекомерно полицейско насилие срещу протестиращи граждани.

В отговор на въпрос Хаджигенов каза, че камерите на МС са изненадали униформените, които са заснели как те хвърлят задържани един върху друг. Той каза още, че защитава петима от задържаните тогава и, че съдът е обявил задържанията за незаконни.

По думите на адвоката стана ясно, че до тези записи стигат след 13-месечно търсене и те са открити в чекмедже в СДВР. А той успява да ги „спаси” от изтриване, след като изпраща писмо до НСО с искане да му бъдат предоставени още на 14.07.2020 г. С това успява да ги запази и обясни, че този запис е бил част от проверките, заради които е бил махнат Младен Маринов. Според него толкова дълго са били криени, защото разкриват престъпление.

„Ще видите как униформен с каска стъпва върху главата на един от задържаните с крак“, разказа Хаджигенов.

Хаджигенов: Записите ще бъдат изпратени до европейските институции

В зала Хаджигенов попита дали е нормално Емил Тонев да продължава да е шеф на службата. И обясни, че записите ще бъдат изпратени до европейските институции.

„На предходното заседание на комисията, което беше закрито, взе решение да изготвим междинен доклад, който ще представим на Съвета на Европа и комисията ЛИБЕ. Изкушавам се да го изпратя и на ЕНП, за да видят, че Орбан не е най-голямото зло в ЕС, Бойко Борисов е по-голямо“, каза той.

Полицейско насилие

Припоняме, че за превишаване на правомощията на служителите на реда се заговори след протестите миналото лято. Тогава се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция. Гражданското недоволство ескалира, след като кордон от полицаи с щитове и шлемове, по неясни причини, не позволи на демонстрантите да стигнат от площада пред старата сграда на Народното събрание до Паметника на Незнайния войн.

На 2 септември също имаше напрежение. Обгазени бяха и демонстранти, и полицаи. Вечерта бяха ранени и униформени. Имаше и много жалби и свидетелства за полицейско насилие срещу гражданите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!