Индия

В Индия за първи път статистиката показа 400 000 нови случая на коронавирус за денонощие в събота. Същевремнно страната демонстрира огромното си желание за ваксинация за всички възрастни, въпреки че няколко щата предупредиха за остър недостиг на ваксини, пишат от Ройтерс.

През последните 24 часа в Индия са установени повече от 392 000 нови случая и близо 3700 смъртни случая от COVID-19.

Западната Бенгалия в Индия не успя да започне ваксинация за възрастни на възраст между 18 и 45 години в събота поради недостиг на ваксини и призова федералното правителство да осигури повече доставки. Това каза високопоставен държавен здравен служител, отказвайки да бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори с медии.

Главният министър на тежко засегнатия щат Делхи в петък призова хората да не се редят на опашки в центровете за ваксинация, обещавайки, че повече ваксини ще пристигнат „утре или вдругиден“.

Източният щат на Индия Одиша заяви в петък, че е получил пратка от 150 000 дози, но ще позволи само на няколко души да получат ваксини поради противоепидемичните мерки, предотвратяващи движението.

Болниците и моргите в Индия са под натиск

Втората най-населена държава в света е в дълбока криза, болниците и моргите са под огромен натиск.

52-годишният гробар от Мумбай Сайед Мунир Камрудин заяви, че той и колегите му работят непрекъснато, за да може жертвите да бъдат погребани.

„Не се страхувам от COVID, работя с кураж. Всичко е свързано със смелостта, а не със страха “, каза той. „Това е единствената ни работа. Вземане на тялото, изваждане от линейката и след това погребване. “

Всеки ден хиляди индийци трескаво търсят болнични легла и животоспасяващ кислород за болни роднини, използвайки приложения в социалните медии и лични контакти. Болничните легла, които стават достъпни, особено в отделенията за интензивно лечение (ICU), се разграбват за минути.

„Свирепостта на втората вълна изненада всички“, каза К. Виджай Рагаван, главен научен съветник на правителството, цитиран от вестник Indian Express.

Очаква се кислородната криза да се преодолее до средата на май. Това заяви ръководител на индустрията пред Ройтерс, като производството се увеличи с 25%.

„Моите очаквания са, че до средата на май определено ще разполагаме с транспортната инфраструктура, която ни позволява да обслужваме това търсене в цялата страна“, каза Молой Банерджи от Linde Plc (LIN.N), най-големият производител на кислород в Индия.

Хотелите и железопътните автобуси са превърнати в заведения за критични грижи, за да компенсират недостига на болнични легла.

Предупрежденията са били игнорирани

Някои експерти обвиняват масовите религиозни събирания и политически митинги за  втората вълна в Индия, която хвана правителството неподготвено.

Форум от научни съветници, създаден от администрацията на Моди, е предупредил индийските служители в началото на март за нов и по-заразен вариант на коронавируса в страната, съобщиха пред Ройтерс петима учени, които са част от форума.

Въпреки предупреждението, четирима учени заявиха, че федералното правителство не е наложило по-строги ограничения, за да намали разпространението на вируса. Милиони, до голяма степен без маски, присъстваха на религиозни събирания и предизборни митинги, проведени от Моди.

Общият брой на COVID-случаите в Индия вече надхвърли 19 милиона. Поради влошаването на втората вълна от края а февруари досега в Индия са регистрирани около 7,7 милиона нови случая. За разлика от това достигането на предишните 7,7 милиона е отнело близо 6 месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук