зелен сертификат

Европейската комисия съгласува правила, предвиждащи валидност на сертификатите на Европейския съюз за Covid-19 за пътуване до 9 месеца след приключването на програмата за първична ваксинация, съобщи служител на ЕС пред Ройтерс.

Новите правила ще бъдат задължителни за 27-те държави-членки на ЕС от 1 февруари. Правилото може да бъде блокирано от увеличено мнозинство от правителствата на ЕС или обикновено мнозинство от членовете на Европейския парламент, но служители заявиха, че има достатъчна подкрепа за него.

Правилото заменя необвързващата препоръка на Европейската комисия, обявена през ноември.

След като правилото влезе в сила, от държавите от ЕС ще се изисква да разрешат на напълно ваксинирани пътници с валиден здравен сертификат достъп до тяхната територия. Въпреки това, като изключение, оправдано от евентуално влошаване на ситуацията, те все пак ще могат да налагат допълнителни изисквания, като отрицателни тестове или карантини, ако са пропорционални.

Държавите от ЕС, включително Италия, Португалия и Гърция , понастоящем изискват напълно ваксинираните пътници от други страни от ЕС също да имат отрицателен тест за Covid-19 при пристигане.

Новите правила важат само за международни пътувания.

Правителствата може да имат различни пропуски за Covid-19 за достъп до събития или дейности на закрито на тяхна територия.

След бустерната ваксина силата на пропуска за Covid-19 ще бъде разширена допълнително, тъй като в момента няма достатъчно информация за продължителността на защитата, предлагана от бустерната доза, каза служителят на ЕС.

Първичната ваксина срещу Covid-19 в ЕС в момента се състои от две дози ваксини Pfizer/BioNTech, AstraZeneca и Moderna или една доза от ваксината Johnson & Johnson.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук