машини, гласуване
Снимката е илюстративна

Централната избирателна комисия многократно е предлагала да се разработи нов софтуер за машинното гласуване, по възлагане на държавата, за да няма чуждо участие, но няма отговор от нито една институция.

Това коментира председателят на ЦИК Камелия Нейкова, която беше изслушана в парламента за надеждността на машинното гласуване.

„За да няма чуждо участие в машинното гласуване, многократно ЦИК, включително в докладите за произвеждането на изборите, е предлагала да се разработи нов софтуер по възлагане на българската държава, така че да може да бъде напълно преодоляна намесата на чужди фирми или лица в този процес. Към настоящия момент ЦИК не е получила от нито една институция отговор на този въпрос. Последното ни предложение беше към Министерския съвет, непосредствено след конституирането му“, каза Камелия Нейкова, цитирана от БТА.

Тя добави, че със софтуера за гласуване, придобит в началото на 2021 г. въз основа на договор, не може да се предприеме нито едно техническо решение без участието на

създателя на софтуера „Смартматик интернешънъл холдинг“.

По думите ѝ, поради тази причина, ЦИК се е обърнала към създателя на софтуера да бъде директен партньор на България, но „за пореден път получихме отказ“.

„ЦИК, в стремежа си да обезпечи провеждането на честни избори, многократно се е опитвала да ангажира органите, които са натоварени със сигурността в държавата да се включат и с експертиза, и с мерки за сигурност по отношение машинното гласуване и изобщо на изборния процес. За съжаление отговорът, който получава ЦИК е, че чл. 18 от Изборния кодекс не им е възложил такива правомощия“, каза още Нейкова.

Тя отбеляза, че от „Сиела Норма“ са предоставяли списъци с лица, сред които имало и чуждестранни граждани, които са допускани до складовете, където се съхраняват машините. Те са извършвали профилактика и техническа поддръжка.

По думите ѝ проверка на тези хора се прави от ДАНС и МВР.

По време на изслушването в парламента отсъстваше председателят на ДАНС, към който имаше отправени въпроси относно сигурността на машините и софтуера.

За местните избори няма да се доставят нови машини за гласуване, а ще се използват наличните вече 12 837 устройства, стана ясно още от изявлението на Нейкова. Тя отбеляза, че всички машини за гласуване се съхраняват в склад, който е частен, тъй като към момента

не е осигурен държавен склад от страна на Министерския съвет.

Нейкова припомни, че с решение на МС е възложено ЦИК да сключи договор за съхранение, който изтича следващата година.

Софтуерът за гласуване, след процедурата по доверено изграждане на изходния код, в защитена среда, която се осигурява от Министерство на електронното управление, се подписва с ключове, които се държат само от ЦИК, по определен ред, и не се предоставят на външни лица, каза още председателят на избирателната комисия.

Тя добави, че достъп до изходния код и документацията за системата за машинно гласуване се предоставя на представители на партиите и коалиции, регистрирани за участие в изборите.

Нейкова отбеляза необходимостта да се уреди особената закрила и статут на устройствата за машинно гласуване, както е уреден статутът на бюлетините.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук