Още държавни гардове за Божков. Снимка: БТА

Националната агенция за приходите отмени свои запори за общо 49 634 300 лв., наложени на фирми на обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков.

Това става ясно от постановление за отмяна на наложените обезпечителни мерки, публикувано в Търговския регистър, предаде БНР, като се позовава на информация на bTV.

Вдигнати са запорите на капитала на общо 30 дружества на Божков. Най-сериозното

обезпечение е било върху фирмата „Агро Капитал 2009“ ООД,

която е с капитал 56 000 000 лв., като от 44 800 400 лв. са били запорирани. До 2009 г. фирмата е била 80% собственост пряко на Васил Божков, като след това той запазва контрола си чрез акционерното дружество „Инфра Холдинг“.

Другият по-значителен запор е върху „Вабо 2017“ ООД, при която са били обезпечени 2 680 000 лв.

Отмяната на запорите се е случила в началото на август на базата на ревизионно производство на Васил Божков, която е приключило с акт на НАП, с който не са установени задължения към хазната, пише sega.bg.

Въпреки това обаче капиталът на голяма част от въпросните дружества на хазартния бизнесмен остават запорирани от антикорупционната комисия КПКОНПИ заради наказателно дело срещу него.

Към момента Божков се намира под домашен арест,

но и му е наложена парична гаранция в размер на 500 000 лева.

Във фейсбук профила си Божков публикува постановление на прокурор от Софийската градска прокуратура, с което му се предоставя незабавна защита. Такава получават и съпругата му Елена Динева, както и синът му Антон Божков чрез Бюрото за защита на застрашени лица към Министерството на правосъдието.

От прокуратурата заявиха пък Васил Божков не е бил, нито в момента е “защитен свидетел”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук