Избори 14 ноември, машинно гласуване

Днес българските граждани избират 49- то Народно събрание. Лидерите на политическите формации, участващи в надпреварата също се запътиха към урните. Прави впечатление и кой по какъв начин избира да гласува. Представителите на партиите от т.нар. „хартиена коалиция“ предпочетоха вот с хартия, докато останалите избраха машинния вот.

Ахмед Доган: Ранно пиле, рано пее

Още в ранни зори почетният председател на ДПС Ахмед Доган пръв от лидерите гласува на изборите за народни представители в 49-ия парламент. Той упражни правото си на глас в 7.50 ч в София. Доган гласува с хартиена бюлетина зад параван.

Ахмед Доган

Основателят на движението подаде традиционно гласа си възможно най-рано и без да каже нито дума като коментар за очакванията си за вота.

Христо Иванов: Машинният вот е удобен, сигурен и безпроблемен

Гласувах за това България да излезе от безпътицата и политическата криза и да тръгне напред, каза пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Христо Иванов, след като гласува в секция в 93-то средно училище в София.

Христо Иванов

Иванов гласува с машина и коментира, че този начин е удобен, сигурен и безпроблемен.

Кирил Петков: Гласувах за един нормален европейски живот

Гласувах за един нормален европейски живот, гласувах да имаме нормално европейско правителство, нормални европейски пътища, европейско здравеопазване, нормално европейско образование. Гласувах, защото осъзнавам, че няма спасител, всичко зависи от всеки един от нас. Това каза Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме Промяната“ и един от лидерите в коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Петков гласува в 133 СУ „Александър Пушкин“.

Кирил Петков

Петков каза още, че днес е гласувал с машина, защото не иска двете му дъщери да ходят да учат в чужбина.

„Искам третата ми дъщеря да се върне и да може да работи в България, искам като виждам приятелите си във Варна да не пътувам пет часа, а да пътувам три часа, искам като пътуваме из Европа да не се чувстваме втора категория хора – да ни проверяват документите на всяка спирка“, добави той.

Мустафа Карадайъ: Гласувах с разум, отговорност и диалог

Гласувах с разум, отговорност и диалог да излезем от тази политическа криза, в която се намираме, защото преди да излезем от нея нито една от другите кризи няма как да бъдат решени. Това каза след като упражни правото си на глас в Кърджали лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Мустафа Карадайъ
Снимка: БТА

За разлика от почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, Карадайъ предпочете машинно гласуване вместо хартиена бюлетина.

По думите му на тези избори не говорим за очакване за по-висока активност при гласуване и с машина, и с хартиена бюлетина, а за възможността българските граждани да могат да упражнят конституционното си право.

Румен Христов: Водещото е да бъдеш националноотговорен

Гласувах за стабилна България и за редовно правителство, което да овладее инфлацията, да осигури покупателна способност на доходите на българските граждани, да ограничи бюджетния дефицит с цел да изпълним критериите за еврозоната, да опазим границата и да станем член на Шенген. Това каза председателят на СДС Румен Христов, след като гласува на предсрочните парламентарни избори в столичното 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“.

Румен Христов
Снимка: БТА

В отговор на въпрос за алтернативите след вота днес Христов смята, че са трудни, но изрази надежда, че ще има мъдрост в политиците, които трябва да седнат на една маса и да постъпят националноотговорно. Това трябва да бъде водещото – да бъдеш националноотговорен, коментира той.

Бойко Борисов: Днес е лесно, от утре става трудно

Днес е лесно, от утре става трудно, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти, след като пусна хартиена бюлетина в 78 Средно училище „Христо Смирненски“ в Банкя.

Бойко Борисов
Снимка: БТА

По ще е трудно утре и вдругиден при тази галопираща инфлация, цени, огромни дългове, обясни той.

Борисов очаква по-висока избирателна активност. Но, подчерта той, от това, което досега виждам, ще трябва много мъдрост от политиците. Това, според него, е и единственият изход от кризата.

Борисов потвърди, че ще е депутат, докато се водят преговори за кабинет.

Стефан Янев: Гласувам за предсказуемо настояще и по-добро бъдеще за децата и младите хора

Очаквам с по-голяма вероятност да се състави правителство, защото виждам, че в политическото пространство има разговор за диалог, за повече разум, за съгласие по важните приоритети. Това заяви пред журналисти лидерът на „Български възход“ Стефан Янев в отговор на въпрос дали очаква в 49-ия парламент да се състави редовно правителство. Той упражни правото си на глас в 108-о училище „Никола Беловеждов“ в столичния квартал „Дружба“ 1.

Стефан Янев
Снимка: БТА

Янев каза, че е гласувал за предсказуемо настояще и по-добро бъдеще най-вече за децата и младите хора.

Думите диалог и взаимодействие не са чужди на почти всички партии, така че се надявам, че това ще даде резултат и в крайна сметка партиите ще бъдат в състояние да седнат на масата в търсене на диалог, ще намерят онези правилни принципи, които са необходими за съставяне на мнозинство, каза още лидерът на „Български възход“.

Атанас Атанасов: Гласувах да възстановим парламентарната република

Гласувах да възстановим парламентарната република, каза пред журналисти Атанас Атанасов, съпредседател на „Продължаваме Промяната – Демократична България“, след като упражни правото си на глас в столична гимназия.

Атанас Атанасов
Снимка: БТА

През последните две години парламентът и парламентаризмът буксуват, а имаме безконтролна служебна власт, така че е наложително да възстановим парламентарната република, парламентът за създаде редовна власт, която да бъде под парламентарен контрол, за да започнем да решаваме всички задачи, които са се натрупали, допълни Атанасов.

Той посочи, че ще предложат съставяне на правителство от „Продължаваме промяната –Демократична България“, „защото ще бъдат първа политическа сила и ще преговаряме държавнически с останалите да ни дадат подкрепа“.

Нинова: Гласувах за по-високи доходи и по-ниски цени

Гласувах за по-високи доходи и по-ниски цени, за защита на българско родно производство, за подкрепа на българското семейство, за защита на децата от джендър идеологията, за стабилна държава. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова след като упражни правото си на вот.

Корнелия Нинова

„Гласувах с хартиена бюлетина“, отбеляза Нинова и добави, че по време на предизборната кампания е видяла желанието на хората, че вече трябва да има редовно правителство.

Румен Радев: Очаквам разумът и принципите да надделеят

Очаквам разумът и принципите да надделеят в българската политика, която да постави на първо място интересите да гражданите и бъдещето на страната, каза президентът Румен Радев, след като упражни правото си на вот.

Румен Радев

„Радвам се, че засега гласуването с машина има превес, това е ефективно средство да се преодолеят неефективните бюлетини, сгрешените протоколи, както и кооперативния вот“, заяви още Радев.

„От избирателната активност зависи и легитимността на следващия парламент и правителство, които ние очакваме да взимат важни решения. Изборният ден протича нормално, не се съмнявам, че органите на реда ще гарантират сигурността на вота и на гражданите“, коментира още държавният глава.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук