депутатите Народно събрание

ЦИК обяви мандатите на парламентарно представените партии в 50-ото Народно събрание. ГЕРБ-СДС ще има най-много депутати – 68. Втората по численост парламентарна група ще е на ДПС – 47, а трета – тази на „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 39. „Възраждане“ ще има 38 депутати, „БСП за България“ – 19.

„Има такъв народ“ ще имат 16 представители, но лидерът на партията Слави Трифонов няма да е сред тях. ЦИК е заличила Трифонов от кандидатските листи след подадено от него заявление.

Партия „Величие“ ще е с най-малката парламентарна група – 13 депутати.

ЦИК одобри и анализа на несъответствията след повторното въвеждане на данните от протоколите на секционните избирателни комисии в ЦИК и сравняването им с данните от тези протоколи, въведени в районните комисии.

Четирима избрани за членове на Европарламента са заявили желание да бъдат евродепутати и не желаят да бъдат обявявани за членове на Народното събрание – Христо Петров от ПП-ДБ, Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“, Кристиан Вигенин от БСП за България и Станислав Стоянов от „Възраждане“. ЦИК изпълни желанието им и ги заличи от листите на формациите им в изборите за национален парламент.

Освен за Станислав Трифонов от „Има такъв народ“, ЦИК прие и още четири заявления от кандидати от листите на ДПС, и един от ГЕРБ-СДС, които не желаят да бъдат обявени за избрани за народни представители, и те бяха заличени от листите. В еднодневен срок, тоест до петък, избраните от два многомандатни района трябва да заявят в ЦИК от кой от тях желаят да бъдат обявени за народни представители.

В тези избори няма избрани независими кандидати. Имената на новите 240 депутати в новото 50-о Народно събрание трябва да бъдат обявени от ЦИК най-късно на 16 юни, неделя.

Според официалните данни малко над 2 милиона и 260 хиляди души са отишли до урните.

Има много недействителни бюлетини – повече от 58 хиляди и 400 от 2 милиона и 200 хиляди души гласували.

Това означава, че народните представители са избрани с гласовете на малко над 2 млн. и 100 хиляди гласоподаватели.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук