Всички огнища на морбили в България вече са обхванати. За това увери зам.-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов, при посещението си в Пловдив. По думите му, само 100, от 8 000 деца в кв. „Столипиново”, не са имунизирани срещу морбили, паротит и рубела. Зам.-министърът увери, че до края на седмицата и те ще бъдат ваксинирани.

„Овладяването на такива ситуации зависи от бързината, с която се прилага ваксината на неимунизираните. Всички огнища на морбили вече са обхванати и където има пропуски се извършват имунизации“, обяви д-р Каменов.

Главният държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова коментира от своя страна, че вирусът се предава по въздушно-капков път и не бива да се пренебрегва.

Три са потвърдените до момента случаи на морбили, за още 5 се чака потвърждение. Референтна лаборатория в Европа ще трябва да разбере откъде е пренесено заболяването.

В сряда, здравният министър Илко Семерджиев подписа заповед за създаването на Национален координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили. Той ще анализира обстановката и ще предлага мерки за ограничаване на болестта.

Експертът доц. Атанас Мангъров обясни, че един на 1 000 души умира от морбили. По думите му, в острата си фаза, щамът може да засегне, както мозъка, така и белия дроб и да предизвика смъртното заболяване.

„Той потиска имунната система и кара човека, който го е преболедувал, да се разболява от вторични бактериални инфекции. При част от случаите се получава усложнение, което настъпва след 10 години – Подостър склерозиращ паненцефалит, което завършва летално”, допълни завеждащият детското отделение на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „проф. Иван Киров”.

Той обясни, че ваксината е въведена през 1969г. и имунизацията създава доживотен имунитет.

Шарката при по-възрастните протича по-тежко – с температура, кашлица, сълзящи очи и обрив, който започва от зад ушите и се разпространява по тялото. Когато обривът изчезне, остават хиперпигментации – малки петънца, които избледняват след около седмица.

„Със сигурност се разболяваш, ако имаш досег с човек, който е заразен”, казва още доц. Атанас Мангъров.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук