Веселин Марешки
на снимката: лидерът на партия "ВОЛЯ" Веселин Марешки

Самоопределящият се като българския Доналд Тръмп, който доби политическа популярност през миналата година с обещанията с да „измете корумпирания елит”, може да държи баланса на силите на парламентарните избори в България на 26 март, пише „Ройтерс”.

Собственикът на верига аптеки и бензиностанции – 49-годишният Веселин Марешки беше изненадата на президентските избори през ноември, след като се класира четвърти с 11% подкрепа.

Оттогава той използва популистката и националистическата реторика, за да се възползва от нарастващия гняв сред българите, заради неспособността на посткомунистическите правителства да се справят с корупцията, бедността и престъпността.

„Партията на Веселин Марешки е популистка партия, която бързо набра скорост след президентските избори и със сигурност ще бъде част от следващия парламент, според нашите проучвания”, каза директорът на социологическата агенция „Алфа Рисърч” Боряна Димитрова.

Марешки, който е бивш собственик на футболния клуб „Локомотив Пловдив”, предлага няколко конкретни политики, но настоява, че евтините лекарства в неговите 350 аптеки и ниските цени на горивата в 15-те му бензиностанции, са доказателство, че може да изпълни обещанията си.

„Ние професионалистите, технократите, ще заменим бюрокрацията на тези избори. Знаем какъв е проблемът, знаем и как да го разрешим и имаме волята да го направим”, каза Марешки в интервю.

Социологическите проучвания показват, че Марешки едва ли ще има успеха на Доналд Тръмп, но най-вероятно ще спечели повече от 5% от гласовете на хората – това е достатъчно, за да му даде ключова роля във формирането на следващото правителство в България.

Дясноцентристката партия ГЕРБ изостава, след като кандидатът й за президентските избори Цецка Цачева загуби от проруския генерал, подкрепен от БСП – Румен Радев.

Очаква се ГЕРБ да спечели 31% от гласоподавателите, докато социалистическата партия БСП може да спечели 29 на сто (по данни на независимо проучване на „Алфа Рисърч” в края на февруари).

Това означава, че партията на Марешки, редом с етническите турци ДПС и обединените патриотични формации, ще се съревновават за място в новия кабинет.

Марешки обаче не говори много за коалиционните си намерения.

Най-вероятно България отново ще се окаже със силно фрагментиран парламент, в който ще се правят опити за сформиране на стабилна коалиция, която да извърши нужните реформи, смятат експертите.

От години, корупцията подкопава доверието в държавните институции и възпира развитието на бизнеса.

Европейската комисия непрекъснато критикува властите в България заради неслучилата се съдебна реформа и заради това, че няма нито един политик в затвора.

„Нашата основна цел е да счупим гръбнака на корупцията”, каза Марешки. „Всичко започва от корупцията. Тя създава контрабанда, картели и монополи.”

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!