Константин Тренчев
на снимката: Константин Тренчев

За да бъде един протест успешен, трябва първо да бъде масов. Второ трябва да бъде организиран или поне да има някакъв елемент на организация, и някаква структура. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг д-р Константин Тренчев, създател на КТ „Подкрепа” и организатор на големите протести, свалили Андрей Луканов.

„Не може по телевизията, по радиото или сайтовете хората да се информират. Трябва да има и друга инфраструктура на уведомяване. Всички протести, които ние сме правили, имаха ясна организация. Имаше център, който не взима самоволни решения, но все пак живото общуване е доста по-различно от това съвременно общуване във Фейсбук. Всеки в социалните мрежи може да напише нещо, да обещае нещо и да не го свърши. Докато иначе някак си човек изпада в неловко положение, ако не го свърши. Така че, въпросът е на структуриране на протести и ясно оформени цели и искания на протеста, защото колкото е по-масов протестът, толкова по-малко трябва да бъдат неговите цели и по-ясни”.

И добави:

„Не може да искате 20 неща, искате няколко неща, защото хората се объркват. Един иска едно, друг – друго. Но има нещо обединяващо. Ние, когато сме искали оставката на Луканов или на комунистите по времето на Жан Виденов, искахме едно-единствено нещо – комунистите да ги няма. Това е, което всички разбираха и беше ясно. Не че нямаше други проблеми. Други проблеми колкото щете. Хората са разнородни и имат различни проблеми, но трябва да бъдат обединени от едно нещо, най-много две. Иначе започват да разсейва. Това са някои от базовите неща, които са протести, доказани в практиката”.

Според него е безспорно, че обществото е дълбоко разделено.

„Едните искат промяна, другите не искат. Кой ще надделее е трудно да се каже, но че обществото е дълбоко разделено, е един безспорен факт. А тази пропаст, която е изкопана в обществото, няма да се затвори лесно, също е много безспорно. Полицията, освен това се държи безкрайно нагло. Първо, една немалка част от полицаите, не знам с желание или без желание изпълняват заповеди, но се държат безобразно нагло. В друга държава това не биха си го позволили, или ако си го позволят, ще имат сериозни проблеми. Докато тук едни момчета, по-голямата част от които не са с особен интелект, бидейки облечени във власт, избиват комплекси. Виждате, че едва не пребиха едни хора. Искам да кажа следното: ако се даде една или две жертви, това ще взриви обстановката в страната и тогава нещата ще станат напълно неконтролируеми”.

Цялото интервю с д-р Константин Тренчев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук