Опашки в голям магазин за играчки, снимка: Фейсбук

Ако собствениците на големите магазини, които в момента работят, не предприемат мерки за намаляване на опашките и струпването на хора и те ще бъдат затворени. Това каза пред бТВ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Поводът – големите струпвания на хора пред магазините за детски играчки и техника от последните дни.

Д-р Кунчев изрази недоумение защо няма представител на РЗИ при тези магазини, който да глобява собствениците за неспазване на мерките.

По думите на главния държавен здравен инспектор дали и какво ще бъде отворено на 21 декември зависи от това дали мерките се спазват и какви са резултатите от това.

Д-р Кунчев каза, че в момента  България не е най-тъмната част от Европа по заболели. У нас само областите Габрово и Кюстендил са оцветени в тъмния цвят, т.е с най-много случаи.

„Ако този лек спад продължи ако спрем да ходим да пазаруваме в едни магазини за много красиви коледни неща, този спад ще продължи рязко, подчерта още Кунчев.

Няма как да предвидим коя ваксина кога ще дойде и в какви количества. Фазите за ваксиниране са направени, за да се знае кои групи са приоритетни, допълни още той.

„Имаме готовност за ваксините. Всяко РЗИ ще има фризер, който ще може да пази ваксината. Един фризер мисля, че е около 20 000-30 000 лева. В момента разполагаме с два много големи фризера, които са толкова големи, че могат да обхванат цялото количество от 125 000 ваксини първоначално“, отбеляза Кунчев.

Попитан за това дали трябва да се ваксинират преболедували от коронавирус, Кунчев отговори, че зависи от отдалечеността на момента, в който сме изкарали вируса. Ако сме преболедували преди 2-3 седмици няма нужда, но не знаем докога ще сме защитени. Ваксината играе ролята на допълнителен тласък на имунитета.

Но ако някой реши и си направи тест за антитела и има такива, и реши да не се ваксинира, няма да се ваксинира, добави Кунчев. Ако се ваксинирате в инкубационния период и след това се разболеете, естествено е, че ще кажете: ето аз се ваксинирах, но се разболях, поясни Кунчев.

„Не знаем колко време ще ни защитава ваксината, това не е ясно“, добави Кунчев.

Избор ще има, когато дойдат по-големи количества ваксини, дотогава никой не може да гарантира каква ваксина ще излезе на пазара, посочи още д-р Кунчев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!