Има много въпросителни около качеството на PCR тестовете, които се правят у нас. Това заяви специално за  ДЕБАТИ.БГ д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Център защита правата в здравеопазването. Оказва се, че въпреки че законът го изисква, няма система за сертифициране за външен контрол по отношение на този вид изследвания.

„Нито една /лаборатория – бел. ред./ не участва в такава система, което пък е друг тип гаранция, че резултатите, които се показват, са достоверни. Така че наред с въпросите, които дори на теоретично ниво се поставят за достоверността на PCR тестовете, за тяхната чувствителност. Вие знаете, че ако се вземе секрет през носа , ама не от ноздрите, а се взима секрет от назофаринкса, трябва да влезе цялата шпатула назад, което не е и приятна процедура и не знам доколко се прави по този начин на много места , чувствителността на теста е 70%, ако се вземе през устата спада до 30% т.е той ще бъде достоверен само в 1/3 от случаите. .. така, че има много въпросителни в PCR тестовете и не съм сигурен, че възприемането му едва ли не като панацея, че това възприемане да или не, имаш PCR , нямаш PCR, даже смятам, че не е правилно от медицинска гледна точка.“

Д-р Кацаров заяви, че няма информация някоя лаборатория у нас да е лицензирана по международния стандарт за качество ISO 15189.

„Ако една структура изпълнява този стандарт за качество, независимо дали е лаборатория или каквато и да е друга сфера това е допълнителна гаранция, че резултатът, който се получава е качествен т.е. той отговаря на някакви международно приети от всички стандарти. Начинът, по който се взима пробата, начинът по който се извършва изследването, реактивите, с които се извършва изследването, подготовката на персонала. Това обхваща абсолютно цялата дейност. Когато тя е изпипана и е на ниво, такава лаборатория може да поиска да бъде акредитирана по междунардните стандарти и да получи такава акредитация и това е гаранция за всички потребители, че нейните резултати са верни най-вероятно. Лаборатория, която не е акредитирана по този начин също може да даде верни резултати нали, това не означава, че резултатите й не са верни, но ние нямаме тази гаранция, която дават ISO  стандартите.  Това е международна система  и цялото човечество се е опряло на нея и когато се говори за достоверност,  първият въпрос е Вие имате ли издаден сертификат по ISO в случая 15189 или нямате? Така, че да, моята информация е, че лабораториите в нашата страна не са сертифицирани по този стандарт или ако има някоя, тя е по-скоро по изключение, със сигурност огромната част не са.“

За момента няма и никаква информация колко от обявяваните всеки ден PCR тестове са на новозаразени и колко са повторни изследвания, допълни д-р Кацаров.

Цялото интервю гледайте ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!