Избори

Не бих казала, че има проблеми със софтуера. Той трябваше да бъде надграден, за да е модифициран за местните избори. Този вот е по-сложен заради това, че се гласува за три вида избор, в Столична община – за четири. Така пред NOVA NEWS говорителят на ЦИК Росица Матева коментира предстоящия местен вот.

„Масово в цялата страна ще се гласува с три бюлетини. Дали ще бъдат хартиени, или на машина – те ще бъдат три. Само в Столична община, в няколко кметства, ще се избира и кмет на кметство и ще се гласува с четири бюлетини”, уточни говорителят на ЦИК.

Матева каза, че днес ще се обяви обществената поръчка за надграждане на софтуера на машините за вота.

„Изискванията към изпълнителя са, когато избирателят застане пред устройството, да се визуализират бюлетините, като той да може сам да прецени в кои избори ще гласува”, уточни тя.

В секциите с повече от 300 избиратели ще може да се гласува с машина или на хартиена бюлетина. „В избирателния списък ще бъдат включени лицата, които отговарят на изискванията за уседналост. Юридическата свързаност на това изискване да е живял означава да има регистриран постоянен или настоящ адрес”, каза говорителят на ЦИК.

Догодина стана ясно, че изтича гаранцията на машините за гласуване.

„След това ние няма да можем да търсим доставчика на устройствата да ги ремонтира. Ако има нужда от това, ще се търси друга фирма за поддръжка, може и същата да се избере. Но не означава, че машините престават да работят”, подчерта Матева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук