Жените от древни времена винаги са търсели начини да се разкрасят, за да изглеждат по-привлекателни. Тогава, както и сега, постоянно са били откривани средства, обещаващи незабавно да преобразят външния вид. В наше време обаче всички козметични продукти се подлагат на най-строги проверки за безопасност, в миналото вещества като живак, арсен, олово и др. са попадали в „арсенала” на козметиката за разхубавяване. И удивителното е, че жените съзнателно са се излагали на опасност, за да подчертаят красотата си.

Бледа кожа

През Средновековието кожата, бледа като слонова кост, е била особено популярна. Всички жени мечтаели да бъдат бледи, защото такъв е бил еталонът за красота и богатство. Това допринесло за появата на различни силно опасни избелващи агенти. Е, най-популярното средство се оказал бял оловен крем! Но в допълнение към избелващите свойства, кремът носел на жените липса на апетит и болезнена слабост.

Пудри с добавка на арсен обещавали да направят кожата не само порцеланово бяла, но и да отърват дамите от бръчките и луничките. След употребата на белилото жените страдали от световъртеж, разстройство и дори умирали. Някои коварни дами смесвали арсеновата пудра с напитки и така тровели своите съпрузи.

Чиста кожа

През Средновековието всякакви родилни петна и лунички са били считани за знак на дявола. И ако сега използваме различни киселинни пилинги, тогава жените активно са използвали живак. И въпреки, че това им причинявало респираторни заболявания, лошо храносмилане и депресия, те продължавали да използват живака, за да бъдат красиви.

Миши вежди

Използвайки всички тези вредни вещества върху себе си, жените, разбира се, се сблъсквали с плешивост не само по главата, но и по лицето. И ако носели перуки на главите си, липсващите вежди били заменяни от тънки ивици миша кожа, които прикрепяли с лепило.

Блясък в очите

Много внимание се обръщало на блясъка в очите и изразителността на погледа на младите дами. Затова са използвали капки от растението „беладона“, което буквално се превежда като „красива жена“. Разбира се, жените постигали открит и омагьосващ поглед с блясък в очите благодарение на разширяването на зениците от наркотичните свойства на растението. Освен това след по-продължителна употреба се сдобивали със слепота и халюцинации.

Розови скули

Докато в миналото славянските красавици боядисвали бузите си с цвекло от градината, европейките използвали боя – руж от цинобър. Този минерал има богата червена пигментация, но любителките на цинобърния руж умирали от рак на бъбреците или мозъка.

Червени устни

Кохиниалните бръмбари били много популярни, защото се хранели предимно с червените плодове на кактусите, така че смачкани на каша отделяли ярка карминова киселина, с която преди столетия красавиците рисували устните си. Поне кашата от бръмбари върху устните не криела никаква опасност за здравето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук