Пълната прозрачност обаче не е възможна, особено когато става дума за проектна дейност, която всъщност имитира частната предприемаческа дейност. Да, тя я имитира, но все пак прилича на нея.

Това каза доц. д-р Таня Томова в шестата  част на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет,  в който основна тема е съобщението на Европейската комисия за 27-и май, което се казва „Следващо поколение ЕС”. В шестата от 12-те части, която е под наслов „Време за прозрачност“, политологът Антоний Гълъбов подпомага диалога между Таня Томова, доцент, доктор по политология,  и адвоката Александър Кашъмов.

Готови ли са обаче заинтересованите страни да участват в разработването на политиките? Доц. Томова посочи:

„За мен проблемът е много по-голям и той е свързан с това, че ние включваме 3 НПО-та в обсъждането на един местен проект и смятаме „ето, общественото обсъждане е проведено”, тоест всички практики са изпълнени. Дори да не правим анализ на начина, по който се разработват самите оперативни програми – създават се едни огромни работни групи, в които участват 70-80 организации. Кого представляват те? А и 70, 80 организации работна група ли е? Много въпроси. Защото заинтересованата група или организация е такава, от която зависи нещо. Тоест тя има естествено влияние в обществото. В този смисъл имаме много неща, които трябва да осмислим във вътрешен план от гледна точка на тези практики.“

На въпроса дали прозрачността формулира по-голяма готовност на хората да участват в разработването на политики пък Александър Кашъмов отговори:

„Категорично. Между другото и Конституционният съд 2012 година ясно е казал, че всъщност правото на избор например абсолютно неминуемо включва и правото на информация. По същия начин и правото на участие. Защото другото се превръща в една куха форма на един референдум. Но това, което е много важно е, че прозрачността наистина и у нас има такива механизми Комитети по наблюдение, работни групи към тях. Нещо, което между другото не създава нужната видимост. За едно министерство, което разпределя евросредства това е натоварване, защото за тях това наистина е контакт със заинтересованите. Въпросът е кого представляват те. Но въпросът е и също каква е видимостта на това, че там участват 50-60 души и обсъждат някакви политики. Трябва да има много ясен рефер на прозрачност, защото това, което предвижда тази програма освен това е едно много сериозно преразпределение на средства. Нещо, което до ден днешен ЕС никога не е правил в историята си.”

Разговора гледайте във видео материала!

Припомняме, че ДЕБАТИ.бг е медиен партньор на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет, чиято цел е да предизвика дискусия между различни експерти по отношение на съобщението на Европейската комисия от 27-и май – „Следващо поколение ЕС”. В рамките на 7 седмици ДЕБАТИ.бг ще публикува по 2 материала всяка седмица.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!