Народно събрание, опозицията

Днешният парламентарен ден не блесна с особена законотворческа работа. В пленарна зла нямаше задълбочени дебати и разисквания по ключови теми. В спорове и размяна на квалификации в кулоарите отиде цялата енергия на народните представители след като едва събраха кворум от третия опит и то с един решаващ глас.

БОЙКОТЪТ НА БСП

Пленарното заседание не започна навреме заради отказа на депутатите от БСП да се регистрират в залата. Бойкотът им дойде заради продължаващите протести на майките на деца с увреждания, които вече десети ден искат оставката на Валери Симеонов заради обидните му квалификации към тях.

„Майките на деца с увреждания още са навън. Тази палатка ни напомня, че не сме свършили работата си. Единственото, което се случи за последните месеци е, че те добавиха още едно свое искане – оставката на Валери Симеонов. Ние се солидаризираме с това искане“, каза по въпроса народният представител от левицата Крум Зарков.

Като още един мотив за оставката на Симеонов той изтъкна скандала с Държавната агенция за българите в чужбина, където преди дни се проведе специализирана акция.

„Още повече, че той (СимеоноВ, бел. ред) отговаря и за Държавната агенция за българите в чужбина, където избухва поредният за това управляващо мнозинство корупционен скандал и е време той да отстъпи поста си“, допълни още той.

След като се събраха 121 народни представители в зала, заседанието започна, при което и червените се регистрираха.

ДПС И МАРЕШКИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ХОРА

В кулоарите на парламента на пресконференция от ДПС заявиха категорично, че искат оставката на Валери Симеонов като ресорен вицепремиер, който отговаря за ДАБЧ.

„Ние няма да говорим кой ще носи наказателната отговорност, защото това не е наша работа. Ние ще говорим, че трябва да се носи политическа отговорност за всичките тези скандали. В нормалните държави ресорният вицепремиер, ресорният министър си подават оставката. Искаме и настояваме за оставката на вицепремиера Валери Симеонов”, каза депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Четин Казак, който е член на Централното оперативно бюро на партията припомни, че през месец юни т.г. ДПС поиска създаването на специална временна анкетна комисия, която да разследва евентуални злоупотреби при издаването на българско гражданство.

Причина за това стана публикация в чужди медии, според които чужди граждани с криминално досие са получавали българско гражданство.

„Събрахме тогава подписите на всички парламентарни групи, с изключение на БСП. Не знам защо те не се подписаха. Все ще, към днешна дата, тази анкетна комисия не е създадена. Защо не е създадена? Трябва да питате управляващите, начело с ГЕРБ, които имат инициативата и ръководят дейността на Народното събрание“, подчерта Казак.

Той изрази надежда разследващите органи за да си свършат добре работата, за да бъде разрита цялата обективна истина по случая, а ако има виновни лица – те да понесат своята отговорност.

Това е второто искане от страна на ДПС Валери Симеонов да си тръгне от поста след като преди повече от седмица от партията настояха Симеонов да подаде оставка заради обидните квалификации, насочени срещу майките на деца с увреждания.

Лидерът на партия „Воля” Веселин Марешки стигна и по-далеч, като поиска не само оставката на Валери Симеонов, но и тази на колегата му патриот и вицепремиер Красимир Каракачанов. По негови думи агенцията реално е подчинена на Каракачанов. За предложението Петър Харалампиев да я оглави самият Каракачанов призна, че е дошло от него.

„Най-накрая гръмна скандалът с далаверите, които се правят в Агенцията за българите в чужбина, формално подчинена на вицепремиера Валери Симеонов, но реално – постоянно контролирана от Красимир Каракачанов и ВМРО, с персонални негови назначения през всичките години, както се твърди. Това заяви лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.”

Марешки напомни, че в началото на работата на 44-ото народно събрание депутатът от неговата партия Антон Дончев е алармирал за проблеми в ДАБЧ, но предложенията за промени в Закона за българите в чужбина били отхвърлени именно от патриотите, според председателя на „Воля”, „под давлението на Кракачанов и ВМРО”.

Остър отговор получи Марешки от депутат от ВМРО Юлиан Ангелов.

„Има повдигнати обвинения срещу г-н Марешки. Дали има политически чадър или няма? Нека той да отговори на този въпрос. Щом се чувства толкова спокоен. Този човек обслужва небългарските национални интереси“.

На въпрос защо Марешки постоянно иска оставката на Каракачанов, Ангелов коментира:

„Имам няколко логични обяснения и по-скоро информация, която съм чул. Като си направи човек един нормален анализ, г-н Марешки, е човек, който явно обича себе си, защото винаги говори от името на целия български народ и не може да преживее факта, че Каракачанов има един от най-високите рейтинги сред българското общество“.

Исканите оставки на Симеонов и Каракачанов Юлиан Ангелов коментира с думите:

„Въпросът е, че всички беше обърнато така, че да има политически удар върху цялото управление на страната и върху ВМРО без никакви доказателства, а твърдения на различни хора, които нито познават материята, нито знаят за какво става въпрос, а единствената им цел е да оплюват ВМРО и г-н Каракачанов“, каза Ангелов.

СИДЕРОВ ПАК СЕ ОБЪРНА

И Волен Сидеров като колегата си патриот Юлиан Ангелов определи случващото се като политически удар.

„Ние сме се борили с Красимир Каракачанов България да бъде правова държава, т.е. човек, когато бъде осъден и то от последна инстанция, тогава може да бъде определен като нарушил закона“, подчерта Сидеров, визирайки задържания председател на ДАБЧ Петър Харалампиев, към когото вече има повдигнато обвинение за лидерство на престъпна група, вземала подкупи.

Сидеров избягна неколкократно задаваните му от журналисти въпроси дали продължава да иска оставката на Валери Симеонов, с когото миналата седмица имаше голям конфликт.

ЦВЕТАНОВ ОТНОВО ПОХВАЛИ КОАЛИЦИЯТА

Последен пред журналисти говори председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той не пропусна да похвали управлението за това, че има воля за борба с корупцията.

„Там, където има сигнали и там, където се извършват проверки и има събрани доказателства, за да се пристъпи към реализация от компетентните органи, ние винаги сме толерирали подобен подход. И Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, както и всички, които са част от коалиционното ни управление, са били винаги за това, институциите да си свършат своята работа. Там, където има дефицит, където има проблем и съмнение за корупция, всички сигнали да бъдат проверени. От тази гледна точка има ясна политическа воля“, смята Цветанов.

Във връзка с настояванията вицепремиера Валери Симеонов, в чийто ресор ДАБЧ попада, да подаде оставка, Цветанов коментира, че всяка една от парламентарните групи има право на своята политическа позиция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!