Красимир Каракачанов
на снимката: Министърът на отбраната Красимр Каракачанов

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предложил назначаването на Петър Харалампиев за директор на Агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ).

„Предложението беше мое и беше грешка”, каза министърът на отбраната пред БТВ.

И добави:

„Той представлява едно гражданско сдружение, което е активно в обществото. Тъй като неговото сдружение претендираше, че е патриотично, ние сме го поканили. Оттук нататък номинацията му е от самото сдружение „БГ патриот“. Аргументът бил, че Харалампиев и неговото сдружение години наред са били активни в организиране на концерти и благотворителни културни мероприятия в Македония, Западните покрайнини и Украйна”.

По думите му той бил предупредил Харалампиев заради забавяне на преписките в ДАБЧ.

„ВМРО никога не се е финансирала от продажба на документи за българско гражданство. Обвиненията за това са абсурдни глупости. В своята история в последните 20 години ВМРО винаги е поддържала каузата българите от Македония, от Западните покрайнини, Украйна и Молдова да получават българско гражданство по облекчена процедура“, заяви Каракачанов и добави, че корупционни схеми има там, където проблемите се решават трудно.

На 30 октомври стана известно, че председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев беше привлечен като обвиняем в качеството на лидер на организирана престъпна група за подкупи и други престъпления.

До момента са повдигнати обвинения на четирима души, сред които председателят Харалампиев и главният секретар Красимир Томов.

Арестите в Агенцията започнаха в понеделник. Интерес обаче буди аналогията с ареста на бившия кмет на „Младост” Десислава Иванчева. И в двата случая става дума за чиновници, за които се подозира, че са злоупотребили със служебното си положение. В случая на Иванчева обаче арестът беше показен и зрелищен –  тя беше държана с белезници в центъра на София, в продължение на часове. При Харалампиев обаче тази показност я нямаше, анализатори дори определиха ареста му като „дискретен”.

Откъде идва разликата в отношението към двамата, остава загадка.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук