георги панайотов
На снимката: Георги Панайотов

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов, който бе обвинен от своя предшественик, че е бил подведен при изнасянето на редица данни за работата на Министерството на отбраната заяви по този повод:

„Изнасят се факти „а ла карт“, т.е. парчета от истината. Красимир Каракачанов ме обвини, че съм подведен. Не съм подведен. Не съм политик, аз съм професионалист. Като министър на отбраната поднасям фактите такива, каквито са“.

Според Панайотов фактите са следните: „В МО са възлагани обществени поръчки без конкурс. Те много често са плащани 100% авансово, още преди да започне тяхното изпълнение“. Той припомни, че има указание от Министерството на финансите да се избягван авансовите плащания. „80% от обществените поръчки са проведени при 100% авансово плащане“, уточни Панайотов. Той заяви, че не са правени пазарни проучвания преди възлагането на поръчките, такива документи отсъстват.

„В МО има антикорупционен план. 5 или 6 точка в него е да се ограничи или намали предоставянето на обществени поръчки на един изпълнител. Този план е подписан от Красимир Каракачанов. През миналата година 99% са с посочване на изпълнител“, каза още министърът на отбраната.

Той отказа да назовава имена на фирми. Георги Панайотов подчерта, че МО не се прави ревизия, а проверки.

Той коментира и казуса с корабите, които са закупени без муниции.

„Проектът за корабите е реализиран чисто. Корабите се строят. Сделката е добра, но въпросът е, че българската общественост е била на тъмно, че корабите са закупени без да са закупени боеприпасите. Сделката за Ф-16 е с боеприпасите. В единия случай имаме самолети с боеприпаси, а във втория – не“, посочи военният министър пред БНТ.

По отношение на процедурата за закупуване на бойни машини за пехотата, той отбеляза, че служебното правителство няма хоризонт да реализира тази сделка.

„В МС е внесен доклад от МО на 11 май, че „Терем“ има принципна готовност да произведе тези машини за пехотата. „Терем“ не разполага със съответната технология и на него му трябват подизпълнители. Не знам дали ще стане така или ще започне нова процедура“, каза Панайотов.

На въпроса дали е била успешна кампанията „Бъди войник“, Панайотов заяви, че недокомплектът в армията, т.е. незаетите места за войници е малко под 20%. Той не отговори на въпроса колко е бил в началото на кампанията.

„България е имала нужда от компания „Бъди войник“. Около 40% от тези, които са постъпили в армията са го направили в резултат на разяснителните дейности на Окръжията. В резултат на кампанията са постъпили в армията 0,2%“, добави министърът на отбраната.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук