Меркел печели изборите в Саксония-Анхалт
На снимката: Райнер Хазелхоф

Християндемократите водят убедително, с над 36 процента, на изборите в Саксония-Анхалт – последните преди парламентарните през септември, пишат световните агенции.

„Резултатите са сензационно добри“, каза главният секретар на ХДС Паул Цимяк.

По данни на германските обществени телевизии ARD и ZDF, изборите в провинция Саксония-Анхалт печели Християндемократическият съюз с 36,6 процента от гласовете. Доверието, гласувано на консерваторите, е значително по-високо, отколкото на предишните избори в провинцията, когато те получиха 29,8 на сто.

„Това е ясно послание. Мнозинството от гражданите казаха – „не искаме да се асоциираме с нищо подобно на „Алтернатива за Германия”. Много съм благодарен за това. Резултатите показват, че хората се идентифицират с моята личност. Защото аз винаги ясно съм се противопоставял на поведението на крайнодесните. И ще продължа да го правя”, заяви премиерът на провинция Саксония-Анхалт Райнер Хазелхоф.

На второ място е дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“, за която са гласували 22  процента от избирателите. Лявата партия е получила 11 на сто, социалдемократите – малко над осем процента, Зелената партия – 6-6,5 процента, а Партията на свободните демократи – 6,5-7 процента. Избирателната активност надхвърли 60 на сто.

От 2016-а година насам в провинция Саксония-Анхалт управлява коалиция, включваща ХДС, социалдемократите и Зелената партия, наречена „Кения“ заради съответствието между партийните цветове – черно, червено и зелено – и националния флаг на Кения.

В рамките на предизборната кампания досегашният министър-председател на провинцията Райнер Хазелоф от ХДС изключи вероятността за сътрудничество с „Алтернатива за Германия“ след изборите. В навечерието на гласуването в Саксония-Анхалт предварителните проучвания даваха сходство в очакваните резултати на ХДС и „Алтернатива за Германия“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!