Сърбия няма да затвори въздушното си пространство за самолети на Беларус, тъй като не е член на Европейския съюз, заяви председателят на Националното събрание (парламента) на Сърбия Ивица Дачич в интервю за РИА Новости.

„Не мисля. Доколкото знам, Сърбия не е взела такова решение, защото не сме член на Европейския съюз“, каза Дачич, отговаряйки на въпроса дали Сърбия ще затвори небето си за беларуските въздушни превозвачи след като такова решение беше взето от Брюксел във връзка с инцидента с Ryanair.

В петък беше публикуван указ на ЕС, според който на беларуските въздушни превозвачи е забранено да използват въздушното пространство и летищата на ЕС от 5 юни. Забраната не се отнася за хуманитарни полети, както и за аварийни кацания.

От Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) призоваха да се прави разграничение между политиката и авиационната безопасност след инцидента с Ryanair. „Забраната европейските самолети да използват въздушното пространство на Беларус е политизация на авиационната сигурност”, отбеляза главният изпълнителен директор на IATA Уили Уолш.

Европейският съюз предостави статут на кандидати за присъединяване към общността на Албания, Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора. Преговорите за присъединяването на Сърбия към ЕС започнаха през януари 2014 г. Европейската комисия многократно е заявявала, че нов етап от разширяването на ЕС може да настъпи не по-рано от 2025 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!