Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане приетия Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол
на снимката: президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев заяви, че в администрацията на президентството са постъпвали сигнали за нередности при даването на българско гражданство.

Държавният глава уточни, че сигналите са давани на прокуратурата.

„Всички сигнали са предадени на прокуратурата. Имал съм разговори и с ДАНС, и с прокуратурата по този въпрос“, каза Радев.

Президентът не даде оценка на акцията в Агенцията за българите в чужбина, но посочи, че пресичането на злоупотреби е условие за оздравяване на държавността:

„Акции много, присъди малко в България. Рано е да давам оценки. Това можем да направим, след като обвинението бъде успешно защитено в съда. Но, при всички положения разследването и пресичането  на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс е задължително условие за заздравяване на държавността“, допълни още Радев.

Относно повдигнатите обвинения и арести на бизнесмени от миналата седмица, държавният глава каза, успешната борба с олигархията изисква правоохранителните органи да не попадат под влияние.

„За да имаме успешна борба с олигархията трябва да имаме правоохранителни органи, които да не се влияят от политическата конюнктура, да бъдат подвластни единствено на закона и да навлизат и в икономическия и политическия периметър на управляващите“, заяви президентът.

Припомняме, че миналата седмица полицията във Франция арестува семейство Баневи. Според прокуратурата в България става дума за разследване за източване на „Полимери”. Още подробности може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!