Европейски съвет

Посланиците на 27 държави-членки на Европейския съюз се споразумяха за позициите си относно разделянето на настоящите европейски тарифни квоти между 27-те държави-членки на ЕС и Обединеното кралство, след като то напусне общността. Това съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС.

„Днес посланиците на страните от ЕС се споразумяха за проект на правила за тарифните квоти, които ЕС ще приложи след Брекзит. Те трябва да бъдат договорени с Европейския парламент преди да стане закон на ЕС“, се казва в изявление на съвета.

В края на юни Съветът на ЕС възложи на Европейската комисия да започне преговори със Световната търговска организация (СТО) относно разделянето на съществуващите европейски тарифни квоти между 27-те държави-членки на ЕС и Обединеното кралство, след като то напусне общността. След Брекзит ЕС ще продължи да изпълнява задълженията си по отношение на стоките, но тарифните квоти за тях ще трябва да бъдат коригирани. „По-специално тарифните квоти за селскостопански, рибни и промишлени продукти ще се нуждаят от корекции, предвид факта, че правилата на ЕС в СТО няма да се прилагат повече за Обединеното кралство“, се казва в изявление на съвета.

Лондон и Брюксел отбелязаха, че след официалното оттегляне от ЕС „Великобритания ще продължи да съществува като член на СТО с всички права и задължения, които това води със себе си“.

В този случай списъкът със съвместни задължения ще бъде разделен. Страните подчертаха, че ще имат „отделни правила за ангажименти за стоки и услуги, които ще влязат в сила веднага след напускането на ЕС“.

ЕС и Обединеното кралство възнамеряват да запазят настоящите нива на достъп до пазара за останалите членове на СТО, предава ТАСС.

Лондон и Брюксел се съгласиха да работят и над гаранцията, че Обединеното кралство и ЕС в бъдещата си конфигурация ще останат членове на споразумението на СТО за държавните поръчки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!