Продължава разделението в БСП по отношение на водената политика и по вътрешни въпрос. Най-големи разногласия предизвиква решението „на подпис“ на Националния съвет да възстанови провеждането на отчетно-изборната кампания и прекия избор на председател.

Решение чрез подписи

Решението за датата, взето на „на подпис“, бе защитено от депутата Филип Попов.

„Като юрист мисля, че няма проблем с вземането на решение „на подпис“. Това е практика било и в националните съвети при предишни председатели. Важно е волеизявлението. По подобен начин са вземани решения на общинските съвети в местните парламенти, на Министерски съвет и т. н.“, аргументира се той и увери, че решението е „напълно легитимно“, защото в устава на партията не е описано, че трябва да има физическо присъствие за вземане на решение.

От своя страна лидерът на ПЕС Сергей Станишев смята, че „не може да позволяваме нещо, което касае фундаментални неща за функционирането на партията, като избирането на лидер и провеждането на конгреса, да бъдат правно оспорими“. По думите му ако един човек от подписалите си оттегли подписа, „всичко пада“.

Раздвоение относно подписката за оставка на правителството на ГЕРБ

Станишев разкритикува и намерението на левицата за стартиране на всенародна подписка с искане за оставка на правителството „Борисов 3”.

Сергей Станишев
на снимката: Сергей Станишев – лидер на ПЕС

„Тази инициатива поражда повече въпроси, отколкото отговори. Колко време ще продължи? Какви параметри гоним? Какво целим с тази подписка? Според мен се държим като извънпарламентарна сила. Имаме толкова инструменти – парламентарни питания, дебати на тази основа, анкетни комисии за всичко, случващо се в държавата и скандалите около ГЕРБ. И разбира се – вот на недоверие. Всичко това трябва да се използва“, подчерта Сергей Станишев.

Според него лидерът на левицата трябва да даде и обяснения за състоянието на парламентарната група на партията, в която се наблюдава разделение.

Идеята за всенародната подписка бе опдкрепена от Валери Жаблянов, но с известни резерви.

На снимката: Валери Жаблянов

„Енергия за подписка БСП има, въпросът е в ефекта от нея – каза той – Не може опозицията да бъде индиферентна, да мълчи в такъв момент и да няма ясна позиция. Фактите, които се разкриват от различни участници в обществения и политическия процес не просто са скандални, те говорят за дълбоко нарушаване на конституционния и политически ред в страната.“

Привиз за оставка на Нинова

Най-остър беше ръководителят на пловдивската структура Георги Гергов.

Георги Гергов
На снимката: Георги Гергов

„Няма такъв вариант – да коментирам сега, преди да чуя първо вътре другарите. Нека вътре да го изговорим, и ще го кажа – отказа той коментар преди пленума, но на влизане в централата призова – Корнелия трябва да си отива! Вредна е за партията, вредна е за България! Има алтернатива. В тази партия винаги е имало алтернатива.“

Пряк избор на председател

Прекият избор на председател ще се проведе на 26 септември 2020 г., а 50-ият конгрес /номерацията включва и конгресите на БКП/ на БСП е насрочен за 10-11 октомври 2020 г. в зала 1 на Националния дворец на културата. Заради епидемията от коронавируса отчетно-изборната кампания на партията бе спряна на 9 март. Иначе, цикълът от събрания започна на 1 декември миналата година, като част от него е и вътрешнопартийният избор на председател на БСП.

За първи път в историята на партията председател на БСП ще се избира не от конгреса, а пряко от редовите социалисти. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е с най-много номинации от всички.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук