Джузепе Конте Премиерът на Италия
на снимката: премиерът на Италия Джузепе Конте

Премиерът на Италия Джузепе Конте заяви, че е предоставил на прокурорите пълна информация за това как е действал във връзка с пандемията на коронавирус, която опустоши Италия, добавяйки, че не се страхува да бъде открита съдебно разследване.

„Обясних всичко на прокурорите. Съвсем спокоен съм“, каза Конте в интервю, публикувано в събота във в. „Ла Стампа“

В петък той беше обстойно разпитван в продължение на около три часа за действията си по време на извънредните обстоятелства.

„Разказах подробно всички етапи от тези ужасни дни, през които се борихме с невидим враг. Няма от какво да се страхувам“, заяви премиерът пред вестника.

Конте каза, че смята, че „е действал въз основа на науката и съвестта“, добавяйки:

„Имам спокойствието на този, който винаги е извършвал л всяка стъпка заедно с научно-техническия комитет – предлагащ съвети – Не очаквам да получа известие за откриване на съдебно разследване. Никога не съм се страхувал от такова.“

Епидемията уби над 34 000 души в Италия, една от най-силно засегнатите страни в света, най-вече в северните райони на страната.

Главният прокурор Мария Кристина Рота и нейният екип се опитват да установят защо блокирането не е наложено още в началото на спешната за здравето ситуация около градовете Нембро и Алцано в северната провинция Бергамо. Здравните експерти казват, че ако районът беше под карантина, много животи са щели да бъдат спасени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук